Orbán közösségépítésen dolgozik, Mesterházy kormányzásra készül

Fotó: VS.hu/Kozma Zsuzsi / VS.hu/Kozma Zsuzsi

-

Orbán Viktor a Magyar Nemzetnek nyilatkozva azt mondta: a baloldal gyűlöletszeánszokat tart, viszont azt nem tudja, miért ilyen erős a Fidesz. Mesterházy Attila a Népszabadságnak adott interjút, amelyben kifejtette: van tervük arra, hogy mi legyen, ha a Fidesz nem fogadja el a választási vereséget.


Orbán: Jön a nonprofit rezsiellátó

Orbán Viktor az MSZP-t és a Jobbikot tartja ellenfélnek – derül ki a Magyar Nemzet szombati miniszterelnöki interjújából. Előbbiekről kijelentette:

„Nem választási gyűléseket tartanak, hanem gyűlöletszeánszokat. Nekik ez a szenvedélyük.”
A Jobbikkal kapcsolatban azt emelte ki, hogy EU-ellenességükkel egyedül vannak a pártpalettán. „Az unió és hazánk kapcsolata azonban nem szerelmi kérdés. Európa lehet szerelem a számunkra – nekem az is –, de az Európai Unió nem. Az unió egy intézmény”, amit nem kell szeretni. Viszont:
„A józan eszünket azonban nem dobhatjuk sutba, nem mehetünk fejjel a falnak, ahogy a Jobbik szeretné.”
Orbán szerint volt esély arra, hogy az MSZP-nél hangsúlyosabb legyen a kialakulóban lévő nemzeti arcvonás, „de azzal, hogy összeeszkábálták a választási szövetségüket, egy csapásra visszaállt a régi internacionalista rend”. Orbán érzi a felé áradó gyűlöletet, „ez annyira súlytalan ahhoz a bátorításhoz képest, amit a magyar emberek nagy többsége kifejez, hogy azon túl, hogy kellemetlen, nem érdemes figyelmet fordítani rá”. A miniszterelnök szerint a politikai krédója középpontjában a közösségépítés áll, jelenleg „a baloldalt is magában foglaló nemzeti közösséget” építi, ám később hozzátette: „nem tudjuk megváltoztatni a baloldalt. A választók, ők igen”. Orbán Viktor nem tudja, hogyan maradhatott meg a Fidesz 2010-es támogatottsága: „Ez számomra is rejtély. (...) Az, hogy ilyen körülmények között megőriztük ilyen sok ember támogatását és bizalmát, sőt talán még szereztünk is hozzá, komoly eredmény. De hogy ez voltaképpen miként sikerülhetett, még megfejtésre vár”. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy mi áll a „Folytatjuk” kormányprogram mögött. Elmondása szerint az Európai Unióval fennálló, a földtörvénnyel és a rezsicsökkentéssel kapcsolatos viták májusban folytatódnak, de a devizahitelesek mentésén is dolgoznak, hogy minden jogi dilemma elháruljon. „És persze meg kell alapítanunk azt a magyar nonprofit szolgáltatóvállalatot, amely képes lesz arra, hogy az ország minden pontján alapvető rezsiellátásokat nyújtson az embereknek, mégpedig jellegéből adódóan profitszempontok nélkül” – tette hozzá a miniszterelnök.


Mesterházy: Készülünk arra, hogy a Fidesz nem fogadja majd el a vereséget

Mesterházy Attila is interjút adott, a Népszabadságnak elmondta: nyugodt a vasárnapi választás előtt, mert a közvélemény-kutatók nem tudják a valóságot mérni. „De akkor mi a valóság?” – kérdezi a riporter, mire a válasz:

„Az, hogy győzünk.”
Mesterházy szerint biztos, hogy lesz csalás, szerinte választást elcsalni csak hatalomból lehet. „Minél többen mennek el szavazni, annál nehezebb lesz csalásokkal befolyásolni a végeredményt. Alacsony részvételnél már könnyebben lehet manipulálni” – mondta az MSZP elnöke, a Kormányváltók miniszterelnök-jelöltje. Arra a kérdésre, hogy elfogadják-e majd a választás eredményét, így válaszolt:
„A kérdés valójában az, hogy a Fidesz kész lesz-e tisztességgel elfogadni a vereségét.”
Elmondta: van forgatókönyvük arra az esetre, ha a Fidesz nem fogadja el a választás eredményét, de át kell venni a kormányzást. Sokat készültek a kormányzásra, vannak konkrét törvénytervezeteik, megvan a kormányzási struktúra tervezete is. Az interjúban beszélt arról is, hogy ilyen ellenszélben nem kellett még kormányt váltani, a Fidesz úgy alakította a médiateret, hogy minél kevesebb helyen folyjon a kampány, és ott is főleg a kormánypárt álláspontja jelenhessen meg – véli Mesterházy. A miniszterelnök-jelölt a Simon-ügyet „pusztán politikai cirkusz”-nak tartja, szerinte a nemzetbiztonsági bizottságot is kampánycélokra használja a kormány. „Az MSZP nem egy vállrándítással intézte el a dolgot, ahogyan azt a Fidesz teszi hasonló esetekben. A lehető leggyorsabban léptünk az ügyben, ilyen hatékonyan talán még sohasem” – mondta Mesterházy, majd sorolta azon fideszes politikusok neveit, ahol nem így járt el a kormánypárt. Ha kormányra kerülnek, nyolcpontos ígéretlistájuk teljesítésén fognak dolgozni, újragondolnák a paksi paktumot, valamint belefognak egy új alkotmányozási folyamatba is – mondta a pártelnök. A választás másnapján viszont elindul az EP-választási kampány. „Nem egymás ellen fogunk küzdeni, hanem mindenki saját magáért; ez nagy különbség. Az együttműködés megmarad, hiszen koalíciós kormányzásra készülünk” – mondta Mesterházy.