Orbán: Kiterjesztenék a vasárnapi pihenőnapot

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A kormány nem akarja, hogy bárkinek kényszer legyen a hétvégi munkavégzés, ezért évek óta dolgozik azon, hogy a kereskedelmen kívül más szektorokban is szabad legyen a vasárnap, mondta a kormányfő a Kossuth Rádió 180 Perc című műsorában. Orbán Viktor szerint képtelenség, hogy kormánytagoknak offshore érdekeltségük lehet.


Orbán Viktor azt mondta, hogy hétfőn kapja meg a kormány a nemzetgazdasági miniszter jelentését a vasárnapi boltzár hatásairól. Ezt nyilvánosságra fogják hozni, és az ezt követő viták után fogja a kormány eldönteni, hogy mi legyen a politikai válasz a vasárnapi zárvatartásról tartható lehetséges népszavazásra.

A jelentésben benne lesz, a szakszervezetek és a munkavállalók álláspontja is, azokkal az adatokkal együtt, hogy csökkent-e a forgalom a kiskereskedelemben, illetve átterelődött-e a nagyobb áruházaktól a kisebbekhez.

A kormány nem szeretné megfosztani az embereket attól a lehetőségtől, hogy vasárnap otthon lehessenek a családjukkal, de attól sem, hogy munkát végezhessenek, ugyanakkor ez utóbbit semmiképp sem tennék kényszerré. A kabinet ezért az elmúlt egy évben is egyeztetéseket folytatott arról, hogy a vasárnapi szabadnap elve hogyan terjeszthető ki a kereskedelmen kívül más szektorokra – fejtette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök beszélt az offshore-botrányról is. Úgy vélte, már a kérdés is képtelenség, hogy a magyar kormánytagoknak offshore érdekeltségük lehet, mivel évente vagyonnyilatkozatot kell adniuk, és a vagyon eltitkolása törvénysértés lenne.

Ettől függetlenül fontosnak nevezte az ügyek felderítését, ezért kérni fogja az illetékes minisztereket, hogy egyenként vizsgálják meg az offshore-ügy magyar szálait, mondta.

Orbán a nemzeti szuverenitás elleni nyílt támadásként értékeli az Európai Bizottság kvótajavaslatát, amelynek elfogadását meg kell akadályozni.

A brüsszeli, kötelező menekültkvótára tett javaslatról úgy vélekedett, hogy ha nem fordulunk szembe vele, és azt elfogadják, akkor nem Magyarországon, hanem Brüsszelben mondják meg, kivel kell együtt élnünk, a jövőben milyen etnikai összetételű lesz az ország. A következő hetekben minél több helyre el kíván jutni Európában, hogy szövetségeseket találjon, mondta.