Orbán: jövőre egy terület sem kap kevesebb pénzt

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Mindenki léphet egyet előre - így jellemezte a 2016-os költségvetés tervezetét Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Nincs kolbászból a kerítés, tette hozzá.


Július elejére meglehet a jövő évi büdzsé, mondta Orbán Viktor a 180 perc című rádióműsorban. A 2016-os költségvetés tervezetét első olvasatban tárgyalta a héten a kormány, nem ért még össze minden szám, szakmai konzultációk zajlanak, mondta.

Szerinte Magyarország olyan gazdasági helyzetbe került, amely lehetővé teszi, hogy jövőre mindenki léphet egyet előre. De ez nem jelenti azt, hogy „kolbászból van a kerítés” – tette hozzá.

Azt is elmondta, hogy a cél az, hogy minél inkább megérje itthon dolgozni, ennek csak eszköze a szja - ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy az egy számjegyű személyi jövedelemadó-e a cél. 2018-2019-re Orbán elérné a 3 százalék alatti munkanélküliséget. “Vannak olyan ipari nagyvárosaink, ahol már ez a helyzet előállt” – mondta, de konkrét példákat nem mondott.

A miniszterelnök azt ígérte, hogy az idei évhez képest jövőre egyik terület sem kaphat kevesebb pénzt, mivel van gazdasági növekedés. „A jóléttől messze vagyunk, de érződik, hogy mozdultunk előre” – mondta.

Szerinte a 2016-re tervezett adócsökkentéssel mindenki bére növekedni fog, az állami és a magánszférában egyaránt. A pedagógusok után idén a rendvédelmi dolgozók életpályamodelljét vezetik be, jövőre tervezik ezt a közigazgatásban, majd a szociális szférában – mondta még.