Orbán jobboldali radikális politikájától óv egy neves holland elemző

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Cas Mudde a The Guardian című baloldali brit lapban megjelent véleménycikkében furcsállja, hogy az egész világ – szerinte nagyrészt felesleges túlzásokba esve – a szélsőjobboldaltól fél, miközben a magyar kormányfő csendben végrehajtja, amit a radikálisok tennének.


Cas Mudde fő állítása, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok, miközben túlaggódja a veszélyt, amelyet a világra a jobboldali radikalizmus – Magyarországra pedig a Jobbik és az antiszemitizmus – jelent, látszólag ügyet sem vet arra, hogy mennyire extrém lett Magyarországon a meghatározó – mainstream – politika, amelyet Orbán Viktor és a Fidesz kormányzása jelenít meg.


Cas Mudde jelenleg az amerikai University of Georgia tanára. Korábban dolgozott az edinburgh-i és az antwerpeni egyetemen is, egy időben pedig a budapesti Közép-Európai Egyetem (CEU) vendégelőadója is volt. 25 éve kutatja a radikális jobboldal ideológiáját és politikáját.

Mudde nem állítja, hogy Orbán radikális jobboldali politikus, mert ez ideológiai váltásai miatt szerinte meg sem állapítható. De nem is lényeges, teszi hozzá, mert lényegtelen, hogy ideológiai elkötelezettség vagy egy megalkuvó politikai stratégia vezette abban, hogy pártját, a Fideszt bevándorlóellenes, autoritárius és populista irányultságúvá tette – épp ezek a radikális jobboldali ideológia védjegyei.

A holland politikai elemző egyenesen azt mondja, hogy Orbán Viktor legutóbbi tusványosi beszéde durvább, mint Enoch Powell brit (akkor) konzervatív képviselő 1968-as, hírhedt Rivers of blood (Vérfolyam) című szónoklata. Powell a bevándorlóknak kedvező törvényjavaslatok ellen tiltakozva beszélt „feketékké váló fehérekről”, arról, hogy hamarosan nem lehet majd megkülönböztetni egymástól az őslakosokat és a betolakodókat.Ami pedig Orbán Viktort illeti, Mudde szerint szándékosan szítja a hangulatot a bevándorlók ellen, közmunkára fogná őket, kerítést építtet a szerb–magyar határon 25 évvel a vasfüggöny lebontása után, arról beszél, hogy Magyarország a magyaroké, a tét az európai értékek és nemzetek túlélése vagy eltűnése.Csakhogy Powell belebukott botrányos beszédébe – emlékeztet Mudde –, azonnal kirakták a tory árnyékkormány belügyminiszteri posztjáról, később a pártot is elhagyta, Orbán viszont következmények nélkül megússza, mert az unió csak a politika perifériáin fellépő radikalizmus ellen szokott tiltakozni.