Orbán: javítani kell a versenyképességet

Fotó: Polyák Attila

-

A miniszterelnök szerint a kormány célja megállapodást kötni a versenyképességről a gazdasági szereplőkkel.


Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című pénteki műsorában kifejtette: Magyarországon magángazdaság van, vagyis a kormány önmagában nem képes jó gazdaságpolitikát csinálni és javítani a versenyképességet, ehhez meg kell egyezni a magángazdaság szereplőivel. Ezért a kormány olyan megállapodást akar kötni velük, amelynek fontos eleme a szakképzés iránya, a bérpolitika, az adórendszer, de kulcskérdés a fiatalok jövője, az oktatás is – mutatott rá a miniszterelnök.

A Magyar Közlönyben csütörtökön megjelent, hogy a kormány létrehozza a versenyképességi tanácsot. A határozat szerint a tanács feladata lenne a magyar gazdaság versenyképessége szempontjából releváns kezdeményezések véleményezése, valamint javaslatokat fogalmazhat meg a gazdasági versenyképességet javító kormányzati beavatkozásokra. Varga Mihály gazdasági miniszternek október 31-ig kell megalapítania a testületet.

Büszkék lehetünk arra, hogy egyedül Magyarországon kérdezték meg az embereket a bevándorlás kérdésében, helyes dolgot tettünk, mi magyarok bátrak voltunk ebben az ügyben – mondta Orbán a népszavazással kapcsolatban. Arról is beszélt, hogy 1956 a szabadságról szól, amelyre sok minden lehet veszélyes, így az is, ha „mindenfajta ellenőrzés nélkül idegenek jelennek meg egy ország területén, akiknek a szokásai, elképzelései az életről egészen különbözők, mint a mieink”, és a mi szabad társadalmunkat átalakítják az akaratunk ellenére. Nehéz úgy beszélni 1956-ról és a szabadságról, hogy közben kiszakítjuk ezt a mai világ összefüggésrendszeréből – fogalmazott.