Orbán is megszólalt a felsőoktatás átalakításáról

-

A miniszterelnök szerint a felsőoktatás átalakításának legfontosabb célja, hogy a magyar gazdaság igényeit kielégítse.


A miniszterelnök szerint „az olyan felsőoktatás, amelyik nem tudja kitermelni azokat a szakembereket, akikre szüksége van a mai Magyarországnak, az rossz.”


Az ellenzék nem túl lelkes

Az MSZP szerint a kormány „végső csapást” akar mérni a felsőoktatásra a tervezett átalakításokkal, a felsőoktatást „pártfőiskolává” akarja silányítani. Kunhalmi Ágnes egyes szakok megszüntetését irracionálisnak nevezte, bírálta a konzisztóriumok létrehozását is, ezzel szerinte megszűnik az egyetemi autonómia, így már nem is érti, mi szükség van rektorra. (A rektori konferencia elnöke ezt nem így látja.)

A Jobbik tiltakozik a felsőoktatási szakstruktúra tervezett megváltoztatása ellen - mondta Dúró Dóra, a parlament kulturális bizottságának jobbikos elnöke. Kifogásolta, hogy az állam erőszakosan akar monopolizálni szakokat. Dúró szerint a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet „pártegyetemmé alakítaná a kormány.”

Az LMP-s Szél Bernadett szerint a kormány nem szakmai, hanem lobbiérdekek mentén alakítja át a felsőoktatást, a nagyvállalatok megrendelését teljesíti. Szerinte sikeres, piacképes szakokat akarnak eltörölni.

Az ellenzéki pártok egyébként Palkovics László államtitkár tájékoztatója előtt reagáltak a felsőoktatás átalakítására, így arról lemaradtak, hogy a nemzetközi tanulmányok szak megmarad, csak át kell alakítani. A részletes átalakítási tervekről itt olvashat.