Orbán is elégedetlen a kórházüggyel, úgyhogy intézkedett

Fotó: MTI Zrt. FotÛszerkesztısÈg / Komka PÈter

-

Bár a kormány azt ígérte, hogy áprilisban megkezdi a kórházak adósságának a felszámolását, ez nem történt meg. Azok, akiknek nem fizetnek az egészségügyi intézmények, tegnap személyesen Orbán Viktor kormányfőhöz fordultak.


A miniszterelnök felkérte az emberi erőforrások miniszterét és a nemzetgazdasági minisztert, hogy a jövő hét elejére dolgozza ki azt a kormányhatározatot, amely révén Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár számára lehetővé válik, hogy a lehető leghamarabb megkezdje a kórházakkal és a beszállítókkal a konkrét egyeztetéseket a kórházak konszolidációjáról. Az erre a célra tervezett 60 milliárd forint a költségvetésben rendelkezésre áll.


Ennyit tartalmaz az Emberi Erőforrások Minisztériumának szűkszavú közleménye, amelyet az Egészségügyért Felelős Államtitkárság adott ki. Vagyis Orbán Viktor felkérte két miniszterét, hogy tegyék a dolgukat.

A kórházak legfőbb beszállítói tegnap nyílt levélben fordultak a miniszterelnökhöz, mert nem indult el a kormány által ígért kórházi adósságkonszolidáció április elején, és a minisztériumtól sem kaptak választ javaslataikra. Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete és az Orvostechnikai Szövetség arra is felhívta a figyelmet, hogy az immár 90 milliárd forintra duzzadt tartozás minden nap 150 millió forinttal emelkedik.

Az orvostechnikai eszközök gyártói nemcsak azt javasolták, hogy a kormány növelje az egészségügy költségvetési támogatását, hanem azt is, hogy „részleges és önkéntes magánfinanszírozás keretében" az állami fenntartású kórházakba is többletforrás kerülhessen.

A válaszról azonban egyelőre nem tudni. Áprilistól új működési rendben dolgoznak a kórházak, az új rendről Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár április 1-jén egyeztetett az állami kórházak főigazgatóival, gazdasági igazgatóival. Akkor egyeztettek arról is, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) koordinációjában megkezdődik a kórházak konszolidációja. „A folyamat első lépéseként az ÁEEK megkezdi a tárgyalásokat a kórházi beszállítókkal és egyezteti a feléjük fennálló kórházi tartozásállományt" - hangzott akkor az ígéret. Úgy tűnik, ennek egyelőre nincsen jele.,