Orbán: illegális bevándorlók lázadásával állunk szemben

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A jogrend elleni lázadás tört ki a menekültek között – mondta Orbán Viktor pénteken az Országházban, miután találkozott Manfred Weberrel, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetőjével és telefonon egyeztetett Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel.


A magyar miniszterelnök szerint, ha Görögország nem képes megvédeni saját határait, akkor az EU-nak jogot kellene biztosítani ahhoz, hogy valós, rendészeti erővel, határőrizettel megvédje az ország határait. Orbán úgy véli, hogy ma ennek hiányoznak a jogi alapjai, ezért ezeket gyorsan meg kellene teremteni; ez az első és legfontosabb feladat, amelynek végrehajtását javasolni fogja európai kollégáinak.


Elmondta, hogy kevés országban lenne képes a rendőrség arra, hogy fizikai erőszak nélkül kordában tartson egy ilyen lázadást, szeptember 15-tól – az új menekültügyi szabályok életbelépésével – a hatóságok nem lehetnek elnézőek az illegális határátlépéssel szemben.

Manfred Weber szintén kifejtette, hogy az uniónak közbe kell avatkoznia a külső határok védelmére, ha egy ország nemzeti erői kudarcot vallanak. A frakcióvezető elmondta, aki a schengeni eszmét fenn akarja tartani, annak gondoskodnia kell az EU külső határainak megfelelő őrizetéről.

Orbán Viktor szerint az elmúlt néhány napban szabályos lázadás volt az illegális bevándorlók között, "fellázadtak a magyar jogrend ellen", nem hajlandóak együttműködni a magyar hatóságokkal, sőt megdobálják, megtámadják őket.

A kormányfő arról is beszélt - nemzetközi szabályokra hivatkozva -, hogy a migránsoknak a határnál igazolniuk kell, hogy Szerbiában adtak be menekültkérelmet. Szerbia a magyar törvények szerint biztonságos ország, és biztonságos országból csak akkor fogad Magyarország menekültet, ha ő beadta a menedékkérelmét, és nyilvánvaló, hogy a szerb hatóságok azt nem fogadták be, nem tárgyalták meg fair módon – fejtette ki Orbán Viktor.