Orbán-idézettel vádolták lopással Farkas Flóriánt

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Kamu kifizetések, személyes adattal való visszaélés, adócsalás, eltűnt kampánypénz – újabb gyanús ügyekre bukkant az Országos Roma Önkormányzat ügyeit átnéző Alternatív Vizsgálóbizottság. Az Országos Roma Önkormányzat pénzköltései miatt több nyomozás is folyik.


„500 ezer forint utazási költségtámogatást írtak a nevemhez, de nincs autóm és jogosítványom sem” – mondta Jáger Tamás, aki közmunkásként dolgozik az Egri Cigány Önkormányzatnál (ORÖ). A neve mellett a bankszámlaszám stimmel, csak a pénzt soha nem kapta meg. Amúgy minek is: 500 méterre lakik az irodától, gyalog jár. Ő volt az élő példa, de vélhetően nem az egyetlen eset.

Az Országos Roma Önkormányzat és volt elnökének pénzköltését vizsgáló – pár hete, néhány roma önkormányzati képviselőből alakult – Alternatív Vizsgálóbizottság szerint 2012-13-ban közfoglalkoztatottaknak, önkénteseknek több mint 113 milliót fizettek ki útiköltség címén – legalábbis papíron. Az adatok szerint 360 embert vontak be, volt olyan is, akinek a 3 hónapos közfoglalkoztatása alatt 4 milliót papíroztak le a nevére, tudta és hozzájárulása nélkül. Több embert sikerült beazonosítaniuk, többen is azt mondták: soha nem kapták meg azt a pénzt, ami a nevük mellett szerepel. Azt még pontosan nem tudják, hány tétellel csalhattak – mondta Makai István, a Roma Polgári Tömörülés elnöke.

Az üzemanyagköltségeket valószínűleg Farkas Flórián elnöki keretéből fizethették ki – Jáger Tamásnál ez a bizottság szerint biztos így van, neve az elnöki keret listáján szerepel, de lehet benne uniós pénz is (Farkas már nem ORÖ-elnök, jelenleg a szintén botrányos pénzköltési gyanúba keveredett Foglalkoztatási Szolgálatot vezeti). Az elnöki keret 2011 és 2013 között összesen csaknem 300 millió forint volt. Ez biztosan közpénz, hiszen az elnök az Országos Roma Önkormányzatnak járó állami támogatás 10 százalékát használhatja fel, kvázi szabadon. Bár elvileg fél évente kötelező lenne a költésről beszámolni a közgyűlés előtt, ez nem történt meg.


Az egyik lista

Forrás: Alternatív Vizsgálóbizottság


A vizsgálóbizottság gyanúsnak tartja a rengeteg postaköltséget is, amit szintén önkénteseknek fizettek ki – legalábbis papíron. Nem aprózták el ezt sem, ez évek alatt 109 millió forintra rúgott, pedig az is kérdés, hogy magánszemélyek elszámolhatnak-e egyáltalán postaköltséget, vagy sem. A vizsgálóbizottság szerint nem.


Makai egyébként a kamu kifizetésekről saját példát is mondott: Farkas Flórián keretéből 2012-ben elméletben kapott a Makai vezette Fővárosi Cigány Önkormányzat is összesen 300 ezer forintot, azonban ebből egy fillért sem láttak. Ezen kívül nagyjából 27 millió forint reprezentációs költség után nem fizettek adót sem – mondta Lakatos Oszkár, az Országos Roma Önkormányzat képviselője, aki szerint 140 millió forintot fizettek ki Farkas Flórián közvetlen környezetébe tartozóknak 2012-2013-ban közgyűlési döntés nélkül.


Visszaélésismertető

Középen Makai, jobbra Vajda László, a vizsgálóbizottság elnöke.


Ha a rókát beengedik a tyúkólba, bármit csinálunk, nem tud leszokni a tyúklopásról

– idézte nagyjából pontosan Orbán Viktor miniszterelnököt Makai István (az eredeti kormányfői mondat úgy hangzik, hogy a róka nem képes önmagát szabályozni, ha a beengedik a csirkeólba). Majd úgy folytatta: „Farkas Flóriánt háromszor ítélték el, egyszer ült is. 1998-ban elnöki kegyelmet kapott, az ügyét 30 évre titkosították.” Abban bízik, hogy a kormány most világosan beszél az ügyben, nem titkosítják 80 évre az ügyet.


Romák támogatása helyett Gellért hegyi székház

Az Országos Roma Önkormányzat – és az általa vitt Híd a munka világába program pénzügyei miatt – februárban robbant ki a botrány. A leghátrányosabb helyzetűek felzárkóztatására szánt 5 milliárdból 200 millióért vettek egy irodaházat a Gellért-hegyen, a piaci árnál drágábban béreltek autókat, amiről azt sem tudni, ki és mire használ. Rendeltek olyan tanulmányt is 30 millióért, amit aztán nem tudtak bemutatni – mondta Vajda László. Gyanús a számítógép-beszerzés is, 7 millió forintos gépekről nem tudni, hogy hol vannak.


A pénzköltés miatt az Emberi Erőforrások Minisztériuma vizsgálatot rendelt el még február végén, néhány szabálytalanságot találtak, amelyek a bútorbeszerzést és a gépkocsihasználatot érintik. A miniszter szabálytalansági eljárást indított – derült ki a tárca április eleji közleményéből, de állítólag „mindez nem befolyásolja a program további folytatását és a szabályos kifizetések elszámolását.”


Nyílt levél a miniszternek


A vizsgálóbizottság tagjai nyílt levélben kérik Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől, hogy vizsgáltassa át az Országos Roma Önkormányzat pénzügyeit és függessze fel az ORÖ által végrehajtott programok kifizetéseit. Ugyanakkor úgy tudják, létezik egy olyan levél is, amelyben Balog azt kérte, az ORÖ elnöke, Hegedűs István váltsa le a Foglalkoztatási Szövetkezet vezetőit, köztük Farkas Flóriánt is.


A gyanús költések miatt vizsgálódik a rendőrség is, költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanújával. A vizsgálóbizottság szerint az uniós korrupcióellenes szervezet, az OLAF is indított eljárást. A Híd a munka világába programot ugyanis uniós pénzből finanszírozzák. A vizsgálóbizottság ezeken túl Farkas Flórián 300 milliós keretének felhasználása miatt is feljelentést tesz. Az Emmi korábbi közleményéből kiderült, hogy a NAV nem nyomoz költségvetési csalás miatt.

A vizsgálóbizottság állításaira az ORÖ azóta reagált: az önkormányzat szerint az őket ért vádak minden valóságalapot nélkülöznek, és kiemelik, hogy a további jogsértések megelőzése érdekében az ORÖ vezetősége „az elkövetőkkel szemben” rágalmazás, becsületsértés és jó hírnév megsértése miatt feljelentést tesz.

Az Emmi válaszában megismételte, mire jutottak a februári vizsgálat végén (két szabálytalansági eljárás, szervezet átalakítására javaslatok), közölte, ha szabálytalanság gyanúja merül fel a projektek elszámolásakor, a kifizetéseket felfüggeszti a minisztérium. A nemzetiségi önkormányzatok támogatásait nem tudják teljes körűen ellenőrizni. A válasz alapján úgy tűnik, újabb vizsgálat nem indul. Nem válaszoltak arra sem, Balog Zoltán valóban kérte-e Farkas Flórián felmentését.


Átláthatóbb munkát ígérnek

Elkészült a Híd a munka világába elnevezésű projekt foglalkoztatási szövetkezeti rendszerének alapmodellje - közölte a projektiroda. (Az alternatív vizsgálóbizottság tagjai amúgy azt is kifogásolták, van olyan regionális iroda, ami meg sem nyílt, a vezetők több százezret kapnak nem tudni milyen munkára.) Eddig 1300-an vettek részt szociális gazdasági képzésen, hamarosan ezer ember négy hónapos szakmai képzését is elkezdik. Hamarosan teljesen kiépítik az országos hálózatot és infrastruktúrát, felvették a kapcsolatot több céggel.

A közlemény kitért arra is, Balog Zoltán az ellenőrzés után azt kérte, alakítsák át a projektszervezetet, a hatékonyság és átláthatóság érdekében dolgozzanak ki javaslatokat. A miniszter kezdeményezte azt is, a projekt felügyeletét alakítsák át, legyen például egy felügyelő tanács is. A kérésnek eleget tesznek, valamint „üdvözlik.”