Orbán hívatlan vendégeket kap a március 15-ei beszédére

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Az útdíj elleni tüntetésekről ismert Büki Zoltán is szónokolhat a Nemzeti Múzeumnál Orbán Viktor mellett március 15-én. A rendőrség nem engedte volna ezt, a bíróság viszont igen.


Az állami megemlékezéssel párhuzamosan, 10 és délután 4 közé jelentett be megemlékezést és demonstrációt a Nemzeti Múzeumhoz az útdíj elleni tüntetéseket szervező Büki Zoltán, a Demokratikus Magyarországért Civil Társaság vezetője - írja a hvg.hu. A rendőrség vizsgálat nélkül elutasította a bejelentést, arra hivatkozva, hogy az „lehetetlen célra irányul”. A lap birtokába került határozatban azzal is érveltek, a várható 40-50 ezer ünneplő mellett nem fér el a Büki által bejelentett 8-10 ezer tüntető. A rendőrségi határozat szerint Bükiék vélhetően „zavarni fogják az állami rendezvény megtartását.”


A bíróság viszont hatályon kívül helyezte a rendőrség döntését. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság közleménye szerint egyrészt a rendőrségnek érdemben vizsgálnia kellett volna a bejelentést, a gyülekezési törvényben megfogalmazott tilalmi okok sem állnak meg - mint a népképviseleti szervek vagy a bíróságok működésének súlyos veszélyeztetése, vagy a közlekedés ellehetetlenítése. A bíróság szerint a tüntetők gyülekezési jogának korlátozása sem feltétlenül volt szükséges. A végzés jogerős. A bíróság közleményéből amúgy nem derült ki, ki kezdeményezte a megemlékezést, csak magánszemélyről írnak.

Büki a lapnak azt mondta, az ellenzék évek óta nem ünnepelhetett történelmi helyszíneken, az állami és fővárosi rendezvények ugyanis elsőbbséget élveztek, ám az Alkotmánybíróság megszüntette ezt a gyakorlatot. A helyszínt szimbolikus okokból választották.