Orbán hétfőre kitalálja, mit kezdjen a két erős emberével

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A kormányfő hétfőn mondja el Lázár Jánosnak és Rogán Antalnak, hogyan kéne együtt dolgozniuk. Lázár állítólag ettől tette függővé, marad-e a posztján. A Miniszterelnökséget vezető miniszternek nem tetszik, hogy Rogán kabinetfőnökként a kormányfő legközelebbi munkatársa lesz.


Orbán Viktor hétfőig kidolgozza, hogy milyen viszonyban álljon egymással a Miniszterelnökségen a kormányfő két erős embere, Rogán Antal és Lázár János. A koncepciót várhatóan még hétfőn ismerteti az érintettekkel. Erről Lázár János beszélt csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A miniszter szereplését nagy várakozás előzte meg. Szerdán a kormányzati források lapunknak arról beszéltek: Lázár csütörtökig kért gondolkodási határidőt, hogy eldöntse, folytatja-e miniszterként vagy lemond. Állítólag azt nehezményezte: Rogán Antal a kormányfő kabinetfőnökeként úgy jönne be a Miniszterelnökségre, hogy nem világosak a két politikus közötti felelősségi viszonyok.

A miniszter információink szerint szűk körben azt kifogásolta, hogy nem világos, miért felelne Rogán, és miért Lázár. A Miniszterelnökséget vezető miniszter mindenképp szeretné elkerülni az olyan helyzeteket, hogy a politikai irányvonalról Rogán dönt, ezek miatt viszont Lázárt interpellálná az ellenzék az Országgyűlésben. Elfogadható konstrukció az lenne Lázár számára, ha Rogán és a stábja hivatalosan a miniszterelnök alá tartozna.

A miniszter a sajtótájékoztatón hosszasan beszélt arról, mit gondol arról, hogy Rogán Antal kabinetfőnökként a kormányfő legközelebbi munkatársa lesz. Arra nem tért ki, hogy emiatt a lemondását fontolgatná. Sőt megpróbálta magától eltolni az ügyet. “Minden politikai szappanopera fontos, de a menekültkérdés a legfontosabb” - fogalmazott. Nem a saját politikai jövőjével foglalkozik akkor, amikor Röszkén összecsapnak a menedékkérők a rendőrökkel. Szerinte a Fidesz szerdai frakcióülésének sem ez volt a fő témája.

Lázárt több újságíró is faggatta a részletekről. Annyit árult el, hogy miután Rogán szerdán bejelentette a saját kinevezését, a kormányfő is megindokolta a frakció előtt, miért van szüksége Rogánra a kormányzati munkában. Orbán ezt a tájékoztatást nem nyújtotta hosszúra. Kérdés, hogy a valóságban hogy működik majd. Az erről szóló konstrukciót a kormányfő a jövő hét elején vázolja fel - mondta a miniszter.

Arról is beszélt Lázár, hogy mit felelne Orbánnak, ha a kormányfő eben az ügyben a véleményét kérdezné. Szerinte a Miniszterelnökség vezetőjeként neki kell politikai és jogi felelősséget vállalnia az alatta működő szervezetért. Azt szeretné, hogy az alá tartozó hivatal elszámolható, átlátható legyen. Bár nem mondta ki, de valószínűleg arra gondolt, nem szeretné, ha Rogán úgy tartozna hozzá, hogy a felelősség az övé lenne a kabinetfőnök döntéseiért. Megjegyezte: "Nem kétli, hogy Orbán jó megoldás talál majd".

Nem újdonság, hogy Lázár nem örül Rogán új posztjának. A miniszter még májusban, egyik sajtótájékoztatóján talányosan úgy fogalmazott, Rogán esetleges kinevezése esetén „fenntartja a változtatás jogát”. Munkatársai szerint ezzel arra utalt, hogy a saját távozását is elképzelhetőnek tartja. A Figyelő pár hete arról írt, hogy Lázár német barátai tanácsára az üzleti életben próbálná ki magát.

Az ügyben megkerestük a miniszerelnök a sajtófőnökét. Havasi Bertalan kérdéseinkre azt felelte: "Sajtóhíresztelésekkel nem tisztem foglalkozni; ha a Miniszterelnöki Sajtóirodának a hatáskörébe tartozó ügyben lesz bármilyen hivatalos közlendője, azt meg fogjuk osztani Önökkel".