Orbán hálás a homoszexuálisoknak, mert nem provokálnak

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

A miniszterelnöktől debreceni látogatásán kérdezte az Index, hogy a homofóbellenes világnap alkalmából mit üzen a homofóboknak.


A portál második kérdése úgy szólt, mit tesz a kormány annak érdekében, hogy nem heteroszexuális párok is nyugodtan megfoghassák egymás kezét az utcán.

Orbán Viktor a kérdés elhangzásakor meglepődöttnek tűnik a videón, majd rövid koncentrálás után a következőket válaszolja, szó szerint idézzük:
 • „Ez egy olyan kérdés, amely csábít a viccelődésre – ettől megkímélném magunkat. Én azt javaslom mindenkinek, aki ebben a kérdésben állást foglal, hogy kellő körültekintéssel tegye ezt.
 • Magyarország egy komoly ország, alapvetően tradicionális értékeken áll.
 • Magyarország toleráns ország. A tolerancia nem azt jelenti, hogy tőlünk különböző életfelfogásokat azonos szabályok alá vonnánk, mint a sajátjainkat: különbséget teszünk köztük. A tolerancia türelmességet jelent, a tolerancia együttélési képességet jelent.
 • A magyar alkotmány ezen az alapon áll, világosan különbséget tesz a férfiak és nők között létrejött házassági kapcsolat és az ettől különböző együttélési formák között. Ezt meg fogjuk tartani.


Én hálás vagyok egyébként a homoszexuálisok magyarországi közösségének, hogy nem azt a fajta provokatív magatartást folytatja, amivel számos európai országnak meg kell küzdenie,

  és majd pont az ellenkező hatást váltják ki, mint amit ki szeretnének váltani.
  • Meggyőződésem, hogy ma Magyarországon a hagyományostól, a mi életfölfogásunktól eltérő életmódot folytató emberek biztonságban vannak, megkapják az emberi méltóság őket megillető tiszteletét. És ha jól figyelem a budapesti utazóközönséget, egyáltalán nem érzik úgy, hogy ebből a szempontból Budapest egy veszélyes város lenne. Ami azt jelenti,


  hogy szerintem ez jó, így tudunk együttélni. 

  • Ha bármelyik irányba elmozdítjuk ezt a rendszert, akár mi erőteljesebb szabályokkal lépünk föl, akár a homoszexuálisok közössége kihívóbb magatartást tanúsít, akkor a szerintem mostani, békés és nyugodt egyensúlyi állapot meg fog bomlani. Ez senkinek nem az érdeke. Szerintem így, ahogy együtt vagyunk, együtt tudunk élni.”