Orbán, Gyurcsány, a Fehér Ház és Totó kutyus: mi köti össze őket?

Fotó: MTI/MTVA / MICHAEL REYNOLDS

-

A DK szerint Orbán túl jóban van az orosz miniszterelnökkel, miközben a „Fehér Házat csak fényképről ismeri". A Fidesz Totó kutyussal válaszolt.


Ara-Kovács Attila, a DK külügyi kabinetjének vezetője vasárnap ezt annak kapcsán közölte az MTI-vel, hogy Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap munkamegbeszélést folytat Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnökkel. Ara-Kovács Attila szerint közeli szomszédainkkal természetesen akkor is kell folyamatos, állami szintű kapcsolatot tartani, ha azok nem demokráciák, ám ezek nem mehetnek értékalapú stratégiai szövetségi rendszerünk rovására. Ugyanakkor az Orbán-kormány viszonya a nyugati demokráciákhoz megromlott, kétoldalú megbeszélésekre alig kerül sor, és a magyar miniszterelnök "csak fényképről ismeri a Fehér Házat és egy sor uniós ország vezetőjének hivatalát".


Álláspontja szerint ezzel a kormány súlyosan árt a magyar nemzeti érdekeknek, mivel az értékalapú szövetségesek védenek és gazdagítanak bennünket, tágítják polgáraink szabadságát és vállalkozásaink lehetőségeit, az önkényuralmakkal ápolt „barátság” viszont kiszolgáltat. Szerinte Orbán Viktor azért orientálja az országot kelete felé, mert csak onnan kaphatnak támogatást "a velejéig korrupt, az emberiességgel ellentétes politikájukhoz".

A Fidesz egy mindössze egy mondatos közleménnyel reagált. Eszerint „nevetséges, hogy ezt az a DK mondja, amelyiknek az elnöke, Gyurcsány Ferenc még a kutyáját, Totó kutyust is bemutatta Vlagyimir Putyinnak".