Orbán fontos cserével készül az új brüsszeli meccsekre

Fotó: AFP / JOHN THYS / AFP / JOHN THYS

-

Államtitkár válthatja a brüsszeli állandó képviselet nagy szakértelmű vezetőjét. Úgy tudjuk, a csere oka az, hogy Györkös Péter nem volt eléggé harcos. Diplomáciai forrásaink szerint a helyére érkező Takács Szabolcs viszont a brüsszeli világot nem ismeri annyira, mint ehhez a munkához kellene.


Stratégiai fontosságú nagyköveti posztokon változtathat a kormány. Több, egymástól független forrásból származó információnk szerint új feladatot kaphat hamarosan Györkös Péter, a brüsszeli magyar állandó képviselet vezetője. Czukor József berlini nagykövet mandátuma ugyanis lejár idén, a misszióvezető hazatér, őt válthatja a német fővárosban Györkös.

A megüresedő brüsszeli posztra Takács Szabolcsot, a Miniszterelnökség jelenlegi uniós ügyekért felelős államtitkárát küldhetik ki. Forrásaink hangsúlyozták: a személycserék Orbán Viktor személyes döntései.

A Magyar Nemzet még június 4-én írt arról, hogy komoly személyi változások jöhetnek a brüsszeli külképviseleten. A lap akkor Ódor Bálint jelenlegi kanadai misszióvezetőt említette esélyes utódként, igaz, azt is megjegyezve, hogy maga Ódor nem lelkesedik az ötletért. Lázár János később a lap munkatársának kérdésére megerősítette, hogy lesznek cserék Brüsszelben, de részleteket nem közölt.


A Brüsszelből Berlinbe távozó Györkös Péter szakértőnek számít német ügyekben, karrierjét is a Külügyminisztérium német referatúráján kezdte, dolgozott még a bonni magyar nagykövetségen is, és volt németországi területi vezető, mielőtt uniós ügyekre váltott volna. Brüsszelbe is úgy került ki, hogy előtte dolgozott a külügy integrációs államtitkárságán, volt az uniós csatlakozási tárgyaló delegáció tagja, a Miniszterelnöki Hivatal EU-koordinációs ügyekért felelős elnökhelyettese. 2010 óta dolgozik jelenlegi állomáshelyén.

Forrásaink éppen ezt a tapasztalatot hiányolják Takács Szabolcs esetében. Az uniós államtitkár természetesen rendelkezik a megfelelő képzettséggel, a pécsi egyetemen európai jog szakon, a Budapesti Corvinus Egyetemen nemzetközi tanulmányok szakon is diplomát szerzett, igaz, életrajza szerint az angol és horvát felsőfok mellett franciából alapfokú nyelvtudással rendelkezik. Külügyesként ugyanakkor eddig elsősorban Délkelet-Ázsia volt a szakterülete, külföldi tapasztalata Katarból van, szorosan vett uniós ügyekkel nem foglalkozott államtitkári kinevezéséig.


Györkös Péter Orbán Viktorral Brüsszelben: nem volt elég „politikus"


Elméleti szinten

„Szabolcs elméleti felkészültségét senki nem vitatja, de ahhoz, hogy a bonyolult uniós viszonyok között valaki eligazodjon, sokéves brüsszeli tapasztalatra van szükség” – mondta egy forrásunk. Példaként azt említette, hogy „itt akkor vagy jó, ha arra is emlékszel: Juncker öt évvel ezelőtt éppen melyik akkori kormányfőre nézett éppen csúnyán egy EU-csúcson, hogy tudd, ha az illető most éppen uniós biztos, akkor milyen viszonyban vannak egymással, adott esetben ezt te hogy tudod a magad javára fordítani, ha lobbizni kell valamiért. Ezt nem lehet tankönyvekből megtanulni, csak akkor, ha benne élsz a közegben. Szabolcs viszont nem ezzel foglalkozott eddig.”


Takács Szabolcs: hiányolják a tapasztalatot


Györkös Péter visszahívását azért is értetlenkedve fogadták forrásaink, mert, mint mondták, a képviselet-vezető maradéktalan lojalitással látta el gyakran nem kellemes feladatait, még akkor is, amikor a kormány éppen csúcsra járatta a „szabadságharcot” Brüsszellel szemben. Az általunk megkérdezettek az uniós államtitkárságról távozott Győri Enikőt leszámítva (ő jelenleg madridi nagykövet) nem tudtak senkit említeni, aki hasonló szakértelemmel rendelkezne a területen, mint Györkös.

A váltás oka információink szerint az, hogy a karrierdiplomata Györköst még így is „technokratának”, „nem elég harcosnak” tartották. Korábban többször elhangzott, hogy a tavalyi választások után a „politikai kormányzás” korszaka következik, és minden felelős tisztség esetében a maximális politikai lojalitás lesz az elsődleges szempont. „Nekem ettől rossz érzéseim vannak: a brüsszeli apparátus már így is nekirohant a falnak nem egy esetben, amikor otthonról ez volt a politikai megrendelés. Ez előfordul más tagállamokkal is, persze, nincs ezzel gond. De ha mostantól az lesz a cél, hogy folyamatosan a falnak rohangáljanak, minden esetben, az nagy baj” – mondta külügyminisztériumi informátorunk.

Úgy tudjuk, a váltásra akár már a nyáron, a nyár végén, esetleg ősz elején sor kerülhet. Györkös Péteren kívül ráadásul – a Magyar Nemzet is erről írt – egy sor alacsonyabb rangú munkatársat hazahívhatnak az állandó képviseletről, hogy a helyükre is olyanok kerüljenek, akikkel a „politikai kormányzás” szempontjait jobban érvényesítheti a Miniszterelnökség.


Kritikus poszt

A Berlinből távozó Czukor György még 2010. december 13-án adta át megbízólevelét, így már bőven kitöltötte a szokásos négyéves mandátumot. Hogy ennyi ideig kint dolgozhatott, az annak a jele, hogy elégedettek voltak a munkájával, amit egy külügyminiszteri és egy miniszterelnökségi forrás is megerősített. Czukor tapasztalt diplomata, hosszú éveket dolgozott korábban is Németországban, és komoly szerepe volt abban, hogy az elmúlt években a német–magyar kapcsolatok kiegyensúlyozottan alakultak annak ellenére is, hogy a kormány számos olyan lépést tett (elég csak a médiatörvényre, az új alkotmányra, a német cégeket is érintő különadókra gondolni), amelyeket Berlinben is kritikával fogadtak.