Orbán fizetne is azért, hogy ne jöjjenek a menekültek

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / B

-

„Minden tárgyalópartnert megkérdeztem arról, hogy van-e jobb ötletük, mint a kerítés. Mind a hárman azt mondták, hogy nincs, de nem szeretik ezt a megoldást. Azt mondtam, mi is így vagyunk ezzel" – foglalta össze Orbán Viktor csütörtöki brüsszeli tárgyalásait, amelyeket az Európai Parlament, az Európai Tanács és az Európai Bizottság elnökeivel folytatott.


Együttérzést, irgalmat gyakorolni kell, de az európai vezetők ma irreális álmokat engednek megfogalmazódni, mondta a kormányfő Brüsszelben. Példaként említette, hogy akik magukat szírnek vallják, jelenleg nem hajlandók menekülttáborokba menni, ahol ellátást kapnának, és nem hajlandók regisztráltatni magukat Magyarországon, mert úgy hiszik, Németország várja őket. A hír Németországból érkezett, emlékeztetett rá, és szerinte ha Németország valóban meghívta őket, akkor egyszerűen adjon nekik vízumot, és Magyarország kiengedheti őket. Enélkül nem teheti, hiszen épp ez adott alkalmat arra, hogy az osztrák kancellár két napja keményen bírálja Magyarországot, amiért regisztráció nélkül továbbengedi a menekülteket.

„Ha mindenkit beengedünk Európába, az Európa végét jelenti, ami kockán forog az maga Schengen, az Európán belüli szabad mozgás. Ez ellentétes az érdekeinkkel, a szabadságunkkal, az értékeinkkel", mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök megismételte régóta hangoztatott álláspontját: a menekülteknél többen vannak azok, akik egy jobb élet reményében indulnak Európába. Nekik azonban nem érdemes elindulniuk, és keresztény kötelesség, hogy a politikusok nem keltenek hamis reményeket. Világossá kell tenni, hogy ahol nincs háború, nincs politikai üldözés, onnan hiába indul el valaki, Európában nincs esélye új otthonra lelni.

Blöffnek nevezte, a Die Welt által megszellőztetett információt, amely szerint az Európai Bizottság azt tervezi, hogy Magyarországról elvinnének 54 ezer menekültet. Ez csütörtökön egyik tárgyaláson sem merült fel, mondta Orbán. Ez csak a frontországokra vonatkozik, vagyis például Görögországra és Olaszországra, Magyarországra jelenleg nem..

Még a számok sem egyértelműek, tette hozzá, a kezdeti negyvenezer helyett mára százezrekről van szó, ami akár tízmillióra is nőhet, ha Európa határait nem sikerül megvédeni.

„Empatikusak vagyunk a görögökkel a nehéz gazdasági helyzetük miatt, de le kell szögezni, hogy a jelenlegi magyar menekülthelyzet Görögország felelőssége", hangsúlyozta Orbán.

A kvótarendszerről szólva azt mondta, benyomásai szerint ez azok szerint sem megoldás, akik javasolják. Kikényszeríteni sem lehet, hiszen „ha szétosztottuk őket, odakötözzük őket az asztal lábához?", tette fel a kérdést. Szerinte a cél csak az lehet, hogy a menekültek közel maradhassanak azokhoz az országokhoz, ahonnan elmenekültek. „Azt gondolom fizetni kell, hiszen ennek ára van. Támogatni kell azokat az országokat, ahol egyébként a menekültek vannak”, mondta, Törökországot, Jordániát, Libanont említve. Magyarország is készen áll arra, hogy ebből kivegye a részét, szögezte le.


Orbán Viktor délelőtt Martin Schulzcal, az Európai Parlament szocialista elnökével és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével találkozott, délután pedig Joseph Daul, az EP néppárti frakcióvezetője és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke fogadta.

Azért jött Brüsszelbe, hogy a szeptember 15-től érvényes új szabályokat ismertesse, amelyeket a parlament pénteken fogad majd el., mondta az Európai Bizottság elnökével folytatott megbeszélés után. Jean-Claude Juncker egyébként, ellentétben Donald Tuskkal és Martin Schulzzal, nem tartott közös sajtótájékoztatót Orbán Viktorral.

„Nem jókedvünkből cselekszünk így”, mondta Orbán az új törvénycsomagról, hanem mert Magyarországnak kötelessége betartani a Dublini egyezményt, a Frontexre vonatkozó és a schengeni szabályokat. Ezek szerint a tagállamoknak saját hatáskörben meg kell oldaniuk a határok védelmét, és a jogszerű határátlépést ki is kell kényszeríteniük.