Orbán fiatal arab harcosokat lát a menekültekben

Fotó: MTI/MTVA / Soós Lajos

-

Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádiónak elmondta, hogy mit gondol a menekültváltságról. Szerinte a horvát kormányfő a Szocialista Internacionálé utasításait követi. Az osztrákoktól azt kérte, ha meg akarják állítani a menekülteket, segítsenek a magyar kormánynak a horvát határzárban.


Az ENSZ-ben szerzett tapasztalatairól beszélt Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádióban. A kormányfő szerint Oroszország, Kína, az USA és a gazdag arab országok nélkül nem lehet megoldani a menekültválságot. Azt mondta, azért ment el New Yorkba az ENSZ-be, mert el akarta mondani a magyar tapasztalatokat. „Tudjuk, mi történik, és azt is tudjuk, hogy milyen megoldások működnek” – mondta.

A benyomásai vegyesek voltak. Szerinte Magyarország és Málta állt ki teljes mellszélességgel a világkvótáról szóló javaslat mellett, vagyis hogy mindenki fogadjon be menedékkérőket. A „többi európai ország kétarcú képet mutat”, Orbán szerint Európa megosztott a migránsválságban.

Azt mondta: a világ beszédmódja kedvezőtlen, életszerűtlen, tele van jóindulattal, érző szívvel, de keveset tud a probléma valós természetéről. Masszív üzleti modell épült ki, amelyet embercsempészek működtetnek. Orbán szerint ezt a történetet nem mondják el az amerikai sajtóban. A bevándorlók többsége 30-as éveiben járó férfi, „inkább hasonlítanak egy hadseregre”. Zömében csak arabul beszélnek, kevés munkatapasztalatuk van. Szerinte erről szinte senki nem beszél.

Európa minden jó szándéka ellenére sem veheti magára a világ összes baját. „Ha ezt tesszük, akkor összezúzzuk azokat a kereteket, amelyeket az elmúlt néhány száz évben építettünk ki.” A szabadságért meg kellett dolgozniuk az európaiaknak. A mostani szabadság egy több száz éves küzdelem eredménye. „Mindazt, amit elértünk, tönkre fogjuk tenni”, „a saját gyerekeinket fosztjuk meg a jobb élet esélyétől” – vázolta fel, mi fog történni, ha Európa a migráció pártjára áll.

Orbán szerint az nem járja, hogy az Egyesült Államok tízezer embert fogad be, a gazdag arab országok hezitálnak, Ausztrália nem fogad be senkit, közben pedig mindenki Európa felé tekint, hogy legyen befogadó. Orbán szerint a menekülteket valaki errefelé indította el. Túl hirtelen történt, túl szervezett keretek között, hogy ne keltse fel ezt a gyanút.

Hosszasan beszélt arról, hogy Európában nincs egyetértés abban, hogyan reagáljon. „Mi népvándorlást látunk, más menekültválságot.” „Világméretű jelenség, Magyarországra 101 országból jönnek, mások csak a szír polgárháború következményeit látják.” Nincs egyetértés abban sem, hogy a bevándorlás jó vagy rossz dolog. Egyes országok a népesedési problémát akarják ezzel orvosolni, ő azonban ezt a gondolatot elutasítja.

A szíriai polgárháború kezelésében a világ nagyhatalmai hosszú ideig nem tudtak egyetértésre jutni. Azt mondta, neki nem dolga, hogy ossza az észt, de azért ki lehet mondani az igazságot. Több tízmillió ember készül útnak indulni Európa felé. Ezek az emberek veszélyt jelentenek az európai életforma számára, de áldozatok is egyben. Saját kormányuk áldozatai, de nemzetközi döntések áldozatai is. Az arab tavasz politikája, a líbiai politika nem voltak sikeres politikák.

Emberek tízmilliói gondolják azt, hogy Európa munkával, de leginkább munka nélkül is jólétet biztosít számukra. Orbán szerint ezt nem értik az európai politikusok, amikor kvótákról, együttérzésről beszélnek. Ez a menekültek fejében meghívásként jelenik meg, ami ellenőrizetlen folyamatot eredményez. Orbán szerint ezért kéne kimondania Európának, hogy nem lehet ellenőrizetlenül, embercsempészekre hallgatva Európába jönni. Amíg ezt nem mondjuk el, addig jönni fognak.

A visegrádi négyek országai egyetértenek ebben, hogy elutasítják a bevándorlást. A franciák, az olaszok, az osztrákok, a német politika egy része pozitívnak látja ezt. Horvátországról azt mondta Orbán, hogy a horvát kormányfő beszólásai rontják a két ország kapcsolatait, ő azonban egyszer sem szólt vissza a jó modor és a diplomácia miatt. Amit a horvát kormányfő mond, azt ő nem tekinti a horvát emberek véleményének, a horvát kormányfő a Szocialista Internacionálé utasításait követi.

Ausztriáról azt mondta, választások küszöbén állnak, október 11-én lesz a bécsi választás, ezért felfokozott hangulatú a helyi politika, de együttműködésre kell törekedni az osztrákokkal. Szerinte az nem működik, hogy Magyarország védi Ausztria déli határát, erre az osztrákok hátba lőnek minket; ez nem célravezető. De ha az osztrákok úgy gondolják, hogy veszélyt jelentenek a bevándorlók, és meg akarják őket állítani, akkor ezt a horvát–magyar határon lehet megtenni. Ha az osztrákok is ezt szeretnék, akkor segítsenek a magyar kormánynak ebben – mondta.

Az interjú végén belpolitikai ügyekről is kérdezték. Azt mondta: péntek délután két órakor lesz kormányülés, utána derülhet ki, hogy ki lesz az új egészségügyi államtitkár. Orbán szerint Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter fejében több lehetséges név is van. Rogán Antal miniszteri kinevezéséről azt mondta, mindig ezt is szerette volna, de eddig Rogánra a frakció élén volt szükség. Most úgy érezte, lehet váltani a frakció élén. Rogán eddig is egyszerre volt frakcióvezető és koordinálta a kormányfő munkáját. Orbán várta már, hogy végre egész embert kapjon.