Orbán félreinterpretálhatta a „nagy ismertségnek örvendő elemzőt”

Fotó: MTI/MTVA / Beliczay László / MTI/MTVA / Beliczay László

-

Valószínűleg tévesen értelmezhette Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszédében, amit a „nagy ismertségnek örvendő elemző” mondott az amerikai puha hatalom hanyatlásáról.


A Harvard professzorát, Joseph S. Nye Jr.-t idézhette Orbán Viktor szombati tusnádfürdői beszédében, amikor „egy nagy elismertségnek örvendő” elemző szavait interpretálta, ám valószínűleg félreértette, amit a professzor mondott. Mint Török Gábor megosztotta ugyanis Facebook-oldalán, Filippov Gábor, a Magyar Progresszív Intézet elemzője megtalálta, kitől származhat az idézet. A kormányfő Tusnádfürdőn arról beszélt:

Egy nagy elismertségnek örvendő elemző szerint az amerikai puha hatalom ereje hanyatlik, mert a liberális értékek ma a korrupciót, a szexet és az erőszakot testesítik meg, és ezzel lejáratják Amerikát és az amerikai modernizációt.
Ezzel szemben Filippov találata szerint Joseph S. Nye Jr. azt mondta:
A közel-keleti autokratikus rezsimek kiirtották liberális ellenzéküket, és a legtöbb esetben a radikális iszlamisták maradtak az egyedüli másként gondolkodók. Ők táplálják tovább a korrupt rendszerek iránti dühöt, az amerikai politikával szembeni ellenállást és a modernizációtól való népi félelmeket. A liberális demokráciát úgy festik le, mint amely tele van korrupcióval, szexszel és erőszakkal - e benyomást erősítik az amerikai mozifilmek és televízió, gyakran súlyosbítva egyes különösen heves amerikai keresztény prédikátorok szélsőséges kijelentéseivel.