Orbán Viktor szerint Európát rombolják le most az európai vezetők

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

-

Amit tesznek, arra nincs felhatalmazásuk – hangsúlyozta a miniszterelnök az M1-nek adott interjújában.


A kormányfő elmondta, hogy mindenekelőtt azt a gondolatot akarja kifejteni az Európai Néppárt madridi kongresszusán csütörtökön elhangzó beszédében: „Az, amit az európai vezetők tesznek, arra nincs felhatalmazásuk az európai emberektől” – jelentette ki, utalva arra: senki, soha nem szavazott arra, hogy százezernyi migránst engedjünk be az unióba. Ez – mint fogalmazott – az európai demokráciákat is destabilizálja.


Nem lehet elkerülni annak a komoly vitának az elindítását, hogy mit akarunk kezdeni saját kontinensünkkel – jelentette ki Orbán Viktor, hozzátéve: „azt gondoljuk, hogy ami most történik, az inkább Európa lerombolása” – jelentette ki. Szerinte „ezt a vitát őszintén, a politikai korrektség nevű szájkosár nélkül, képmutatás nélkül, egyenes, őszinte érthető módon kell megindítani”.


Szerbia

A miniszterelnök Madridban találkozott Aleksandar Vucic szerb kormányfővel is. Az interjúban a Orbán Viktor utalt arra, hogy a balkáni országokban különböző típusú zavarok léptek fel. Úgy értékelte, hogy a térség legstabilabb állama ma Szerbia, ott a legstabilabb a politikai vezetés.


Azt gondolom, hogy a szerbek nélkül nem tudjuk megoldani a migránsválságot, Ezért az európai vezetőknek összpontosítaniuk kell Szerbia képességeinek megerősítésére, eddig méltatlanul kevés uniós pénz jutott oda. Világossá kell tenni, hogy az EU komolyan gondolja Szerbia európai uniós tagságát.

Közben elnököt is választott a Néppárt

Az Európai Néppárt (EPP) tisztújító kongresszusán szerdán estet újraválasztották az elnöki tisztségre Joseph Dault, aki két éve vezeti a pártot. A francia politikus beszédében elmondta: a jövőben is kereszténydemokrata értékek előremozdításáért fog dolgozni, ugyanúgy, ahogy azt eddig is tette. Egyúttal bejelentette: az EPP főtitkári posztjára a spanyol Antonio López-Istúrizt jelöli, aki eddig is betöltötte ezt a tisztséget.