Orbán: Európának nem szabad bezárkóznia

Fotó: MTI / Kovács Tamás

-

A kormányfő szerint Európa további fejlődéséhez szükség lesz a Kelet technológiai és pénzügyi részvételére.


Európa legversenyképesebb befektetési környezete jött létre Kelet-Közép-Európában – mondta Orbán Viktor Kína és 16 kelet-közép-európai ország gazdasági és kereskedelmi fórumának megnyitóján. A kormányfő szerint az együttműködésben részt vevő 16 kelet-közép-európai ország Európának az a térsége, amely már most is a kontinens gazdasági növekedésének motorja, és amely további dinamikus növekedés előtt áll.

Korábban Ázsia modernizációja csak úgy volt lehetséges, ha Európa jelentős technológiai-pénzügyi forrásokkal részt vett benne – mondta Orbán. De a helyzet megváltozott: "most a Kelet csillaga áll magasan", Ázsia és benne Kína felemelkedésének korszakát éljük. Most az az időszak következik, amikor Európa további fejlődéséhez szükség lesz a Kelet technológiai és pénzügyi részvételére.

Orbán szerint Kína rendelkezik azokkal a forrásokkal és kapacitásokkal, amelyekkel olyan fejlesztéseket lehet végrehajtani Közép-Európában, amelyek európai forrásokból ma nem lehetségesek. A most formálódó új világrendben jellemző a nagy és sikeres távol-keleti vállalatok széles körű jelenléte a nyugati piacokon – mondta.

Európának nem szabad bezárkóznia, mert ha bezárkózik, elveszíti a fejlődés lehetőségét, és főleg most nem szabad bezárkóznia, amikor olyan történelmi kihívásokkal néz szembe, amelyeket csak úgy tud megválaszolni, ha vannak erős szövetségesei – mondta a kormányfő. Szerint a 16+1 formátum nem csak Kína és a 16 kelet-közép-európai ország érdekét szolgálja, az együttműködés sikeréből egész Európa és az egész EU is profitál, igazi "win-win helyzet".Hétfőn megjelenik a Budapest-Belgrád-vasútvonal kínai finanszírozással történő felújítására vonatkozó közbeszerzési felhívás. Ez a beruházás az első olyan nagy fejlesztés, amely Kína, egy EU-tag és egy EU-tagjelölt ország együttműködésével jön létre. Ez megteremti annak feltételeit, hogy a tengeri Selyemút európai végpontjától Közép-Európán keresztül vezessen a leggyorsabb szállítási útvonal Nyugat-Európába – mondta Orbán.

A kínai elnök "Egy öv, egy út" kezdeményezését a globalizáció új formájaként jellemezte, amely nem tanárokra és diákokra osztja fel a világot, hanem kölcsönös tiszteleten és kölcsönös előnyökön alapul.

A csúcstalálkozón kiemelten kezelik a pénzügyi együttműködés kérdését – mondta. A hétfői plenáris ülés után a magyar és a kínai Eximbank aláírja a Kína-Közép-Európa befektetési alap második fázisáról szóló megállapodást.

Orbán szerint a kelet-közép-európai térségben semmilyen politikai akadály nem hátráltatja a gazdasági együttműködést.


Racionális együttműködés

Kína és a kelet-közép-európai országok együttműködése kölcsönösen előnyös minden országnak – mondta Li Ko-csiang. A kínai miniszterelnök szerint az elmúlt években jelentősen erősödött Kína és a kelet-közép-európai országok gazdasági együttműködése, amellyel az eurázsiai kontinens két oldalát hozzák össze.

Azt mondta, Kína nagy gazdasági lendületben van, évente rengeteg új cég jön létre, amelyek nagyon sok munkahelyet hoznak létre és a hagyományos ágazatokat is modernizálják. Szerinte racionális Kína és a kelet-közép-európai országok együttműködése, mert összhangban áll a globalizáció tendenciáival, a kereskedelem és a beruházás előmozdításának szükségességével. Ebben az együttműködési keretben az országok kiegészítik, erősítik egymást, új utakat találhatnak az érvényesülésre a nemzetközi piacokon. Remélhetőleg a kínai import nyújtotta lehetőségekből sok kelet-közép-európai cég is részesülhet – mondta.A turizmus is jelentős fellendülésben van, minden évben egyre több kínai turista érkezik a közép-európai régióba. A kínai miniszterelnök azt mondta: a mostani a hetedik üzleti találkozó, és hamarosan kezdődik a hatodik csúcstalálkozó az érintett országok vezetői számára. Azért rendeztek eddig eggyel több üzleti fórumot, mert a fórum ötletéből született a kezdeményezés, hogy hasonló körben csúcstalálkozót is szervezzenek.


Nincs vitás kérdés

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta: a politikai és a finanszírozási feltételek is adotta, hogy a kínai és kelet-közép-európai vállalatok a lehető legeredményesebb együttműködést alakítsák ki. Szerinte a kelet-közép-európai országok józan észre alapuló politikájukkal, az európai átlagot meghaladó növekedési ütemmel és versenyképes befektetési környezetükkel remek lehetőségeket kínálnak Kína számára.

Noha a földrajzi távolság mindig kockázatot és nehézséget okoz, a kormányok segíthetnek az üzleti kapcsolatok javítása érdekében a politikai kapcsolatok alakításával és a finanszírozási háttér biztosításával – mondta Szijjártó, aki szerint mindkét feltétel adott a cégek együttműködéséhez. Mára olyan nyitott vagy vitás kérdés nincs, amely gátolná a gazdasági együttműködés további előmozdítását – mondta a miniszter. Kína és a kelet-közép-európai országok kereskedelmi forgalma meghaladja a 60 milliárd dollárt, és létrejön a Kína és kelet-közép-európai országok közötti bankszövetség, amely a fejlesztési források koordinációja szempontjából előrelépést jelent.