Orbán: Európa-párti politikusok vagyunk

-

Európának újratervezésre van szüksége, mert a korábban kitűzött célok nem teljesültek – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.


A visegrádi országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) kormányfőinek találkozóján Orbán Viktor felszólalásában azt mondta: "Európa-párti politikusok vagyunk".

A célunk az, hogy Európa erősebb legyen, az új tervben kell lennie egy a munkaalapú társadalomra utaló passzusnak, Európának technológiailag vissza kell kerülnie a csúcsra, saját európai véderő kell, továbbá nem európai egyesült államokról, hanem szabad nemzetek szövetségéről kell beszélni – mondta.

A kormányfő szerint ez mind lehetséges, a kérdés, hogy lesz-e elég jó vezetés e célok eléréséhez.

Szerint nem marad európai kereteken belül a migráció problémája, jól látható, hogy a vita az európai színtérről a világszíntérre helyeződik, és erre is választ kell adnia Európának.

Kofi Annan korábbi ENSZ-főtitkár már 2004-ben arról beszélt, hogy a migráció megoldás, és nem probléma, és a mostani ENSZ-főtitkár a napokban szintén azt jelentette ki, hogy a migráció jó dolog – mondta Orbán, aki szerint "mi segítünk annak, akinek kell, de nem fogadunk be migránsokat, nem akarunk bevándorlóországgá lenni."


Négy sikeres történet

A V4 négy sikeres állam, négy sikeres történet, egy Európa-párti projekt – mondta Robert Fico. A szlovák miniszterelnök visszautasította a kritikákat, amelyek abból fakadnak, hogy a V4-eknek időnként más a véleményük, például a kötelező kvótákról.

"Emiatt nem tehetnek minket vakvágányra, nem vagyunk fekete bárányok" – mondta Fico. Szerinte a visegrádi országok mindig Európáért fognak harcolni, reggeltől estig, de elvárják azt is, hogy Európa meghallgassa őket.

A kvótákkal kapcsolatban azt is kifogásolta, hogy a döntéshozatalkor az EU-ban a belügyminiszterek tanácsán keresztül megkerülték az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsot.


Megfelelő méret

Meg kell hallgatni a tagállamok véleményét, nagyobb befolyást kell biztosítani nekik az európai döntéshozatalban – mondta Andrej Babis cseh ügyvivő miniszterelnök. Szerinte depolitizálni kellene az Európai Bizottságot és Brüsszelt, a legfontosabb szó a tagállamoké kell, hogy legyen. A legnagyobb európai ügyeknek a biztonságot, a migrációt és a szabad piacot nevezte.

Mindebben a V4-es országok álláspontja megegyezik, a V4 kitűnő projekt, amelyet nem kell kibővíteni, ez a megfelelő méret, legfeljebb az egyes kérdésekben szövetségeseket kell találni – modta Babis.


Nemzeti szinten

Gazdaságilag és katonailag is erős Európa, amelyet közös céllal rendelkező szuverén államok alkotnak – ez az Európa-vízióját Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnöknek. Európát olyan szuverén országoknak kell alkotniuk, amelyek nemzeti szinten döntenek, de állandóan együttműködnek a többi állammal, amikor egységes, harmonizált piacot építenek ki – mondta Morawiecki.

A közös katonai erő nemcsak a keleti agresszió, hanem a terrorizmus, a migrációs válság miatt is szükség lenne.