Orbán: Európa egyedül nem bír a menekültáradattal

-

Ha nem változnak a jelenlegi trendek, Európa destabilizálódik – mondta Orbán Viktor az ENSZ-közgyűlés rendkívüli menekültügyi tanácskozásán. Tárgyalásokat kell kezdeni egy globális kvótáról, amelynek a keretein belül a nemzetközi politika minden fontosabb szereplője befogadná a menedékkérők egy részét – fejtette ki.


A miniszterelnök szerint jelenleg a megfelelő válasz megtalálását az akadályozza, hogy nincs egyetértés a probléma mibenlétéről. Nem menekültválságról van szó, hanem szabályozatlan és ellenőrizetlen népvándorlásról, amelyben részt vesznek gazdasági bevándorlók, menekültek, menedékkérők és külföldi fegyveresek is.

Még a kihívás mértékéről sincs egyetértés – mondta Orbán Viktor, aki szerint, bár léteznek különböző becslések, a menekültek utánpótlása gyakorlatilag korlátlan. Ezért arra kérte az ENSZ főtitkárát, hogy kezdeményezzen tárgyalásokat a terhek globális megosztásáról.

A menekülőket áldozatoknak nevezte, a saját országaik áldozatainak, az elhibázott nemzetközi és európai politika áldozatainak és az embercsempészek áldozatainak. Erkölcsi kötelesség ezeknek az embereknek visszaadni az otthonukat és az országukat, ahol békét és gazdasági fejlődést kell biztosítani, de nem lehet cél, hogy egy új európai életet kapjanak – fejtette ki.

„Keresztény országból jövök, és a keresztény világnézet nem fogad el semmilyen muszlimellenes politikát. Nem az általunk tisztelt és megbecsült iszlám hit okozza most a népvándorlást” – tette hozzá, majd a tanácskozás résztvevőihez fordult: „Kérem Önöket, csatlakozzanak az iszlámellenes hangulat terjedése elleni erőfeszítéseinkhez.”

A bevándorlásnak rendezetten, biztonságosan, szabályozottan és felelősségteljesen kell történnie – zárta beszédét a kormányfő.