Orbán és Kohl tisztázták: támogatják Angela Merkelt

Fotó: MTI/AP / Michael Probst

-


Orbán Viktor kedden délben magánlátogatást tett Helmut Kohl egykori német kancellár ludwigshafeni otthonában. A két politikus közös nyilatkozatot adott ki a látogatás után, amelyben arról írnak, hogy a céljuk teljesen megegyezik Merkelével.


„Sem az ügynek, sem az embereknek nem segít, ha politikai ellentéteket kreálnának a menekülthullám fontos kérdéséből. Az elmúlt napokban ebből kifejlődő felzaklatott hangulat érthetetlen, és a menekültkérdés komplexitása és jelentősége miatt nem is igazolható. A lényeg az, hogy ebben az emberek millióit érintő egzisztenciális kérdésben a humanitárius szempontok figyelembevételével megtalálják a legjobb megoldást. Ez sorsdöntő kérdés, nemcsak Európa, hanem az egész világ számára. A kancellár erőfeszítései is ebbe az irányba mutatnak” – írták.

Orbán a Bildnek úgy nyilatkozott:


szeretnék innen is  minden jót kívánni Angela Merkel kancellárnak. Magyarország, és az ország miniszterelnökeként én is Berlin mellett állok, és Angela Merkelt további javaslatokkal támogatjuk, ahogy azt az aktuális európai kihívásokra reagáló cselekvési tervünk is mutatja.

A két politikus közös nyilatkozatában az is olvasható, hogy Magyarország „természetesen közvetíteni akarja a szolidáris hozzájárulását az egységes Európa kedvező jövőjéhez”.

Közös nyilatkozatunkban azt is hangsúlyozzák, hogy a probléma helyszínén kell segíteni az embereknek, és hogy Európában fel sem merülhet a vallásszabadság, a nők jogainak megkérdőjelezése. Orbán a Bildnek hozzátette:


Nem alakulhatnak ki olyan törvényen kívüli területek a társadalmainkban, amelyek a radikalizációt támogatják.

Orbán emiatt Kohlnak be is mutatta a Schengen 2.0 nevezetű tervezetét.

A magyar miniszterelnök a Bildnek arról is beszélt, hogy „nagyon örülök, hogy Helmut Kohlt, az egységes Európa építészét és a német egység kancellárját itt, a házában újra meglátogathattam”. Orbán szerint az ő és az egykori kancellár barátsága nagyon mély, „ugyanúgy, ahogy két népünk is komoly közös múlttal rendelkezik”.

Orbán ajándékot is vitt barátjának, Kohl napokban magyarul megjelenő könyvének egy példányát.

Mint korábban írtuk: Orbán Viktor németországi látogatása ellen baloldali demonstrálók tüntettek Ludwigshafenben, míg a populista és bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak nevű párt aktivistái szimpátiájukról biztosították a magyar kormányfőt.