Orbán és Borkai nem akar közpénzt költeni a győri focira

Fotó: Vs.hu/Ferenci Péter

-

Borkai Zsolt, Győr polgármestere és a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke ettől függetlenül aktivizálja magát az ETO megmentéséért.


Borkai Zsolt hétfő reggel tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel, fideszes párttársával a Győri ETO FC körül kialakult helyzetről. A Kisalföldnek adott hétfői interjújában a város- és sportvezető elmondta: egyetértettek abban, hogy tiszta viszonyokat akarnak látni az egyesület körül.


Egyetértettünk abban, hogy sem a magyar állam, sem a győri önkormányzat nem szállhat be a profi futball finanszírozásába. Közpénzt tehát nem költhetünk az első osztályú labdarúgócsapat működtetésére, s elsősorban az utánpótlást kell támogatnunk. A miniszterelnök emellett helyeselte, hogy aktivizáljam magam, és tegyek meg mindent az ETO megmentéséért

Orbán Viktor véleménye az Borkai szerint, hogy „egy ilyen nagy múltú klub, amely Győr fontos részét képezi, nem szűnhet meg”. A MOB-elnök katalizátorszerepet szán az önkormányzatnak, „másként állnak hozzá a nagy, erős cégek a bajban lévő ETO-hoz, ha az önkormányzat is ott van mögötte” – mondta. Elmondása szerint a múlt héten az ETO futballcsapata mögül kivonult Audi vissza fog térni szponzorként, ha rendeződik a helyzet.


Biztos vagyok abban, hogy az ETO működni fog, a kérdés az, hogy milyen keretek között

– mondta Borkai Zsolt, aki ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy a klub nem az első osztályban szerepel majd jövőre. Ennek oka szerinte az, hogy „a csapatot működtető kft. rendelkezik az NB I-es induláshoz szükséges liszenszjoggal, ugyanakkor jelentős tartozása is van. Egy esetleges új szponzor tehát a tartozásokat szintén megörökölné”. Borkai hozzátette: egyelőre az önkormányzat nem látja tisztán, hogy a labdarúgáshoz kapcsolódó két kft., az ETO FC Kft. és az ETO Park Kft. hogyan működik”. Úgy véli, hogy a sportlétesítmények működtetésével nem lesz gond. Kijelentette:


Az állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank jelzálogjoga van bejegyezve az ingatlanokra, amelyeket ha úgy alakulna, az államtól az önkormányzat esetleg megkaphatna cserébe, hogy vállalja a fenntartásukat. De ez még odébb van.

A Quastor, az Audi és a Győri ETO FC

A Tarsoly Csaba klubelnök érdekeltségébe tartozó Quaestor-csoport egyik tagja, a Quaestor Invest Befektető Vagyonkezelő és Pénzügyi Tanácsadó Kft. a Győri Audi ETO futballcsapatának tulajdonosa és kiemelt támogatója. A Quaestor-csoport egyik tagja, a Quaestor Financial Hrurira Kft. múlt hét kedden jelentett öncsődöt, ami nyilvánvalóan kihat a csoport többi részére is, így a győri futball jövője is veszélybe került.

A klub múlt hét péntek délután még nyugtatgatta a szurkolóit, hogy az NB I-es együttes és az összes korosztályos csapat pályára fog lépni a következő fordulóban, majd este csődvédelmet kért. A csapat egyik szponzora, az Audi Hungaria Motor Kft. múlt hét szombaton felmondta a felnőtt csapattal fennálló szerződését, a jövőben csak a klub utánpótlásképzését támogatja.

Múlt hét vasárnap Tarsoly Csaba elment a győriek edzésére, ahol igyekezett megnyugtatni a focistákat. Tarsoly és munkatársai azon dolgoznak, hogy a Quaestor-csoport mielőbb kilábaljon a nehéz helyzetből, a csődvédelemre pedig azért volt szükség, hogy a rendelkezésre álló 120 nap alatt rendezzék a klub jövőjét. A klub egyébként leadta a jövő évi NBI-es induláshoz szükséges licence-kérelmét.


Lájkolj minket a Facebookon!