Orbán: Erősíteni kell az EU védelmi képességét

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

A Brexit után is maradhatnak az EU polgárai – ezt ajánlotta Theresa May. Szavait szkeptikusan fogadták.


Az EU védelmi dimenziójának erősítése az állam- és kormányfők brüsszeli csúcstalálkozójának legnagyobb eredménye, az ülésen teljes egyetértés volt, minden tagállam részt kíván venni a rendszerben – mondta Orbán Viktor. A kormányfő fontosnak nevezte, hogy a kontinens gazdasági és politikai erejét katonai erővel is alá lehessen támasztani, és összhangot, ésszerű elrendezést hozzanak a hadi beszerzések területén, a kiegyensúlyozottság elvét figyelembe véve.

A találkozót ezúttal is a migráció kérdése uralta. Egyetértés volt arról, hogy meg kell védeni az EU külső határait, hogy meg kell állítani a migrációt és együtt kell működni a kibocsátó- és tranzitországokkal.

Orbán szerint egyes tagállamokkal ellentétben Magyarország nem "szolidaritási-technikai", hanem "identitási" kérdésnek tekinti az unió területén tartózkodó menedékkérők elosztását. Szerinte lehetetlen, hogy bárki más határozza meg, kikkel élünk együtt, és ezáltal Magyarország identitását. Az uniós menekültügyi kvóták elleni magyar és szlovák kereset ügyében várható ítéletről azt mondta, hogy a kormányt a kedvezőtlen döntés sem kényszerítheti arra, hogy feladja az álláspontját.

A csúcstalálkozón Theresa May brit kormányfő ismertette az állampolgári jogok biztosításáról szóló, komolynak és méltányosnak nevezett elképzeléseit. Szerinte egyetlen uniós állampolgárnak sem kell majd a kilépéskor elhagynia az Egyesült Királyságot. Kezdeményezéseit szkeptikusan fogadták a csúcstalálkozó résztvevői. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke azt mondta: első benyomása az, hogy az Egyesült Királyság ajánlata elmarad az elvárásaiktól.

Az uniós vezetők kiálltak a párizsi klímaegyezmény mellett. Szerintük az EU-nak továbbra is vezető szerepet kell vállalnia az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, ezért gyorsan és teljes körűen végre kell hajtani a klímaegyezmény rendelkezéseit. A közös nyilatkozat üzenetértékű Donald Trump elnök vezette amerikai adminisztrációnak.

Az EU hat hónappal meghosszabbította az Oroszország elleni szankciókat, mert Moszkva nem tett eleget az ukrajnai konfliktus rendezéséről szóló megállapodás feltételeinek.

Az EU a jövőben korlátozza a beutazásra jogosító vízum kiadását azon államokkal szemben, amelyek nem vesznek vissza nemzetközi védelemre nem jogosult bevándorlókat.