Orbán elszámoltat: sok-sok matek jöhet az iskolákban

Fotó: MTI/MTVA / Czeglédi Zsolt

-

A gyerekek matematikai képességének fejlesztése szükséges a magyar gazdasági fejlődés hosszú távú fenntartásához. Egyebek között erről is szó volt az elmúlt órákban a kormányzati konferencián, melynek egyik résztvevője szerint Orbán Viktor nagyon sok kérdést tesz fel minden előadáshoz.


A magyar gazdasági növekedés GDP-arányos, legalább háromszázalékos tartós növekedésére van szükség ahhoz, hogy Magyarország felzárkózhasson valamennyire a nyugat-európai életszínvonalhoz. A kormányzati konferencia gazdaságpolitikai előadásaiban ez volt az egyik legfontosabb téma – mondta újságíróknak a rendezvény egyik résztvevője.


Forrásunk szerint a kormány úgy számol, 2020 után már nem állnak jelentős uniós források rendelkezésre gazdaságfejlesztéshez, ezért legkésőbb addig kell a magyar versenyképességet olyan szintre hozni, hogy ezt a bővülési ütemet tartani lehessen.

Ehhez az egyik legfontosabb tényező az államadósság csökkentése, mivel jelenleg a kormány álláspontja szerint az adósságszolgálat komoly gátja a gazdaságélénkítésnek. A másik az innováció, a csökkentett bürokrácia. (Korábbi cikkünkben említettük, Orbán Viktor nyíltan bírálta egyik felszólalásában több miniszterét, amiért nem kap tőlük elég segítséget a bürokrácia csökkentése érdekében.)

Forrásunk szerint leginkább Parragh László, a Magyar Kereskedelmi, és Iparkamara elnöke beszélt arról, hogy az oktatást és a gazdaságot az eddiginél is szorosabban össze kell kapcsolni. Ennek egyik kulcsa lehet a több matematika tanítása, a „matematikai kultúra erősítése” – ahogy forrásunk fogalmazott. Úgy tudjuk, ezzel a miniszterelnök is egyetértett.

A keddi, zárt ajtók mögötti kormányzati konferencia vitaanyagát az OECD tavaszi országjelentése adja, amely több kritikát is megfogalmazott Magyarországgal kapcsolatban. Az OECD szerint túl nagyok a jövedelmi különbségek, ezért meg kellene szüntetni az egykulcsos adót. Még mindig alacsony a magyar nyugdíjkorhatár, ami a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát kockáztatja. Különösen rosszul teljesít a magyar iskolarendszer a társadalmi különbségek csökkentésében. Ráadásul a magyar munkavállalók nagy része olyan képzettséggel rendelkezik, ami csökkenti munkaerő-piaci mobilitásukat. (Az OECD-jelentésről szóló cikkünket itt találja.)


A keddi kormánykonferencia utáni sajtótájékoztatón Lázár János elmondta, hogy Orbán Viktor kedd estére összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet az illegális bevándorlással összefüggésben.