Orbán előhúzta a Schengen 2.0-át

Fotó: MTI / Máthé Zoltán / MTI / Máthé Zoltán

-

Tíz pontból álló javaslatot tett Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió külső határainak és az EU-n belüli szabad mozgás védelmének érdekében.


A kormányfő a Demokrata Centrumpártok Internacionáléjának (CDI) pénteki lisszaboni tanácskozásán hozta nyilvánosságra a Schengen 2.0 tervet, amelyre - mint a közmédiának adott nyilatkozatában elmondta - azért volt szükség, mert elhibázottnak tartja a migrációs válság kezelésére tett európai bizottsági javaslatot.

A kormányfő szerint világossá kell tenni, "az nem megy - mint ahogyan a bizottság javaslatában olvasható -, hogy valaki Brüsszelben eldönti, hogy az EU országainak a demográfiai és gazdasági problémáikat bevándorlással kell megoldani". "Mi azt gondoljuk, hogy vannak olyan országok az unióban, amelyek így akarják megoldani a problémáikat, és vannak, amelyek másképp" - mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy az EU nem veheti el azt a jogot, hogy "mi mondjuk meg, hogyan akarjuk megoldani ezeket a problémákat", vagyis nem hozhat létre olyan rendszert, miszerint beengedi a migránsokat, majd kötelező befogadást ír elő minden tagállamnak.

Az akciótervet a következő napokban a visegrádi országoknak és a többi EU-s miniszterelnöknek is elküldik. A jövő héten pedig Németországban, majd az azt követő hetekben több más európai országban személyesen is ismerteti a javaslatot.

A CDI tanácskozásán több más kérdést is megvitattak, így például a panamai offshore-botrányt, amellyel kapcsolatban - mondta Orbán Viktor - hitet tettek amellett, hogy a teljes átláthatóságra kell törekedni. "Minden országnak, ahol alacsonyak az adókulcsok, ki kell adnia az információkat azoknak az országoknak, amelyek érdeklődnek saját polgáraik ott megvalósult befektetései iránt" - közölte.

A kormányfő portugáliai látogatása során megbeszélést folytat Pedro Passos Coelhóval, a portugál néppárt (PSD) elnökével, valamint Marcelo Rebelo de Sousa portugál államfővel is.