Orbán elmondta, kinek szólnak a bevándorlás elleni plakátok

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A miniszterelnök szerint a plakátokon szereplő mondatok enyhének mondhatók. A jövő heti kormányülésen a teljes fizikai határzár lehetőségét is megtárgyalják.


Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel úgy nyilatkozott, a bevándorlással kapcsolatos plakátok az embercsempészekhez szólnak elsősorban. A kormány célja a kampánnyal pedig az, hogy minden embercsempészhez, útvonaltervezőhöz és „megélhetési bevándorlóhoz” eljusson a hír: Magyarország az a hely, amelyet el kell kerülniük.


A miniszterelnök szerint az emberek nagy többsége egyetért azzal, hogy a bevándorlás veszélyes, az „életszerűtlen” elméletet képviselő politikai erők azonban hangosabbak. Orbán Viktor a liberális értelmiség akcióit egy rendkívül kicsi, de hangos kisebbség képviseletének tekinti, amely azonban „teljesen szemben áll az élettapasztalattal”.

A kormányfő úgy értékelte, a plakátok megfogalmazása inkább enyhének mondható. Arra helyezi a hangsúlyt, hogy Magyarország nyitott és barátságos ország; nem azt mondja, hogy ide nem lehet jönni, hanem azt, hogy be kell tartani a törvényeket – mondta Orbán Viktor.


Teljes fizikai határzár

A kormány jövő szerdán hallgatja meg a belügyminiszter által javasolt megoldásokat és hozza meg döntését a bevándorlással kapcsolatban – mondta Orbán Viktor, majd hozzátette, minden lehetőséget végigvesznek, ide értve a teljes fizikai határzár lehetőségét is.


Július elején a szerb és a magyar kormány csúcstalálkozót tart, ahol számba veszik a tisztázandó kérdéseket – jelentette be Orbán Viktor.


Nem tartjuk helyesnek, hogy ránk küldik a menekülteket, már Szerbia területén fel kellene tartóztatni őket.

Szerinte a legjobb megoldás az lenne, ha az Európai Unió költségén, de azon kívül alakítanának ki fogadóállomásokat, aztán a tagállamok dönthetnék el, hogy befogadják-e a belépni szándékozókat.