19 kérdéses népszavazást kezdeményeznek a civilek

Fotó: MTI/MTVA / Mohai Balázs

Trafikokról, Paks titkosításáról, vagyonnyilatkozatokról és még sok mindenről népszavaztatna a civil ellenzék, mint mondják, egy sikeres akció után az Orbán-kormány lényege bukna meg. Orbán Washingtonnak és Brüsszelnek szólt be, hogy a magyarokat senki ne okítsa demokráciára, és ne az uborka görbülete legyen a jövő. A beszéde alatt dulakodás is volt a helyszínen. Ez volt március 15-e, percről percre


18:16

Rovó Attila

Itt olvashatja a 19 népszavazási témát.


18:15

hányan voltak?

Rovó Attila

Nem tudjuk, az Astoriától a Síp utcáig állt a tömeg a Rákóczi úton, középtájt egy körülbelül 20 méteres lyukkal a hangosítás miatt.


18:14

vége az ellenzéki tüntetésnek

Rovó Attila


18:13

Ostyáni János


18:11

Gulyás Balázs jön

Rovó Attila

Orbán Viktornál félelmetesebb a közöny, kezdi. Nem lehetünk passzívak, nem elég csak szidni a kormányt. Folytatja a népszavazási témákat.

 • Azonos jogok illessék meg a közmunkásokat is
 • Ne zárják el a gyerekeket a tanulás elől
 • A kórházi listák halállisták. Ezen is változtatni kell.
 • A fociba ne dőlhessen a közpénz
 • Paksot ne titkosíthassák
 • Az ügynöklisták nyilvánossága


18:10

Vajda Zoltán folytatja

Rovó Attila

Mégpedig a gazdasági kérdésekkel.


 • Szűnjön meg a kamarai tagdíj
 • Legyenek egyéni nyugdíjszámlák, tüntessék fel rajta a magánnyugdíjpénztári pénzt is
 • Ingyenes elkerülőutakat és autópályaszakaszokat
 • Szűnjön meg az állam dohánymonopóliuma
 • Le a vasárnapi zárva tartással
 • Ne újítsák fel 200 milliárdért a Várat, hogy Orbán odaköltözzön


18:09

Ostyáni János

Vajda Zoltán, kormányellenes tüntetés, március 15.

Vajda Zoltán


17:11

19 kérdéses népszavazás

Rovó Attila

Lattmann Tamás nemzetközi jogász bejelenti, hogy 19 kérdésben kezdeményeznek népszavazást "egy új Magyar Köztársaságért". Árt ez a rendszer hazánkbak, a gazdaságnak, a polgárnak, mondja. A kérdések egy része a korrupció ellen irányul. Például:

 • Legyenek valódi vagyonbevallások
 • Legyenek nyilvánosak és könnyen átláthatók a közbeszerzések
 • Legyen európai szintű fellépés a korrupció ellen, legyen európai ügyészség
 • Ne lehessen egy-egy beruházás körülményeit titkosítani
Ilyen és hasonló kérdésekről kell dönteni, mondja Lattmann Tamás. Csüggedésre nincs ok, nekik keleti barátaik, nekünk nyugati értékeink vannak Nekik hatalmuk van, nekünk szabadságunk. A sikeres népszavazás után az Orbán-kormány lényege fog megbukni, mondta. A további részletekről a következő szónokok beszélnek, jelenti be Lattmann.


17:10

A Magyar Gárda díszelgett

Kovács Áron

Fél öt körül véget ért a Jobbik demonstrációja. A párt jelenlévő vezetői az egyébként betiltott Magyar Gárda díszelgése mellett koszorúzták meg a Petőfi szobrot. A megemlékezés Romantikus Erőszak koncertbe torkollt.


17:09

telefonról is lehet szónokolni

Rovó Attila

- bizonyítja be Závada Péter, amikor felolvassa Petri György "Ismeretlen kelet-európai költő verse 1955-ből" című művét.


17:08

Ostyáni János

kormányellenes tüntetés, március 15., Závada Péter

Závada Péter


17:07

A szavak ereje

Rovó Attila

Nagy Emília magyartanár, magyar tanár, magyar magyartanár jön. Ezt ő mondta így. Bírálja, hogy Emberi Erőforrásnak nevezik a minisztériumot, ahol ráadásul nem használható a "szegény" és a "stadion" szó. Hiányzik a köztársaság szó, de még jobban hiányzik maga a köztársaság. Új értelmet kellene adni a "nemzeti" jelzőnek. Bízik abban, hogy a fiatalság elindítja a valódi nemzeti együttműködést.


Próbáljuk ki: a társadalmi szolidaritás élhetőbbé teszi az életet, és nemesebbé a nemzetet, javasolja. Adjuk vissza az összefogás, együttműködés szavak igazi jelentését, mondja. Tanár vagyok, féltem a gyerekeket az éhezéstől, és hogy bezárják előttük a tudás kapuit, közli. Lelkesítő versrészletek jönnek egymás után, "lesz még Magyar Köztársaság, tegyünk együtt érte, zárja szónoklatát.


17:06

Ostyáni János

kormányellenes tüntetés, március 15., Nagy Emília

Nagy Emília


17:05

Parti Naggyal folytatja a civil ellenzék

Rovó Attila

Megérkezett a menet a Keletitől az Astoriára, folytatódnak a beszédek. Parti Nagy Lajos beszél arról, hogy szabad állampolgár, és az is akar maradni. A "közmagánérzetéről" beszél, hogy nem érti, mit eszik a nép Orbán Viktoron. Újabb diktátorozás, szóba kerül Paks is. „Szétesett a jogállam. Aki nincs velük, az ellenség.”


Ha Orbán megbukik, nem vonhatjuk meg a vállunkat, mintha semmi nem történt volna, mondta. Gyűlik a korszak mocska, egyszercsak belobban majd, és nem lehet leállítani. Öldöklő tűzvész lesz belőle. Biztos, hogy már készülődik az erő, ami leváltja az Orbán-rendszert és megalapítja az új köztársaságot, mondta.


17:04

Ostyáni János

kormányellenes tüntetés, március 15., Parti Nagy Lajos

Parti Nagy Lajos


17:03

Sokan voltak a Várban

Rovó Attila

Ügyességi versenyek, kézműves foglalkozások, interaktív tárlatvezetések, koncertek, népművészeti bemutatók és kézművesek várták a látogatókat a vasárnap, a budai Várban, amely zsúfolásig telt a nemzeti ünnepen, közölte az MTI.


17:02

Ostyáni János

Budai Vár, családi programok, március 15.


17:01

Egy kis MSZP-öndicséret

Rovó Attila

Az MSZP sok ezer tagja és szimpatizánsa kizárólag a magyar nemzeti lobogóval és az Európai Unió zászlójával vesz részt a mai, demokratikus ellenzéki civil tüntetésen - úgy, ahogy azt a demonstráció szervezői kérték. A szocialisták számára ugyanis a pártszimbólumoknál sokkal fontosabb a demokratikus egység kifejezése és az adott szó becsülete - közölte a párt.


17:00

Csányi Sándor is díjat kapott

Rovó Attila

Mégpedig a Magyar Érdemrend nagykeresztjét. Szász Károlyt és a Paczolay Pétert is díjazták. Itt el is olvashatja.


16:59

Ostyáni János

Csányi Sándor, kossuth-díj

Csányi Sándor


15:57

Talpramagyar, jó sok emberrel

Rovó Attila

A Mi március 15-énk című kezdeményezés keretében az ország több száz településén szavalták el egy időben a Nemzeti dalt


15:54

Lendvai Ildikó és Bokros Lajos vonul

Rovó Attila

kormányellenes tüntetés, Baross tér, Lendvai Ildikó, Bokros Lajos


15:48

Nem is Orbán a lengyelek barátja, hanem mi

Rovó Attila

A Jobbik kapcsolata lengyel testvérszervezetével, szemben a Fidesz és a Jog és Igazságosság párt (PiS) barátságával, nem egyfajta politikai fogás, hanem őszinte barátság - hangsúlyozta Szávay István, a Jobbik alelnöke a lengyel Nemzeti Mozgalom (RN) elnökével és a mozgalom államfőjelöltjével közösen tartott sajtótájékoztatóján, a budapesti Petőfi-szobornál.

Robert Winnicki, a Nemzeti Mozgalom elnöke arról beszélt: több mint száztagú csoporttal érkeztek a budapesti megemlékezésre, hogy megerősítsék a lengyel-magyar barátságot. Hangsúlyozta, nagy változások zajlanak Európában, a két nemzet érdekeit sokan szeretnék szétválasztani. Látogatásuk célja az is, hogy "ezt megakadályozzuk, ezt ne hagyjuk".


15:44

Indul az ellenzéki menet az Astoriára

Kummer János

kormányellenes tüntetés, Baross tér, Keleti pályaudvar, március 15.


15:40

nyugat, nyugat, nyugat

Rovó Attila

Magyarország a Nyugathoz tartozik, és az ország három legfontosabb ünnepe a Nyugat választásának szimbóluma - jelentette ki a Magyar Liberális Párt (MLP) elnöke a budapesti Pilvax kávéháznál tartott beszédében vasárnap. Fodor Gábor közölte: augusztus 20. a kereszténység és Európa választása, március 15. a polgárosodás és a szabadság választása, míg október 23. a demokrácia és a köztársaság választása a szovjet elnyomás, a "keleti nyitás" helyett.

Mindig választani kell Nyugat és Kelet között. Európa vagy Moszkva, nyugati nyitás vagy keleti nyitás, lengyel barátaink vagy az orosz medve, ez a kérdés, válasszatok! - szólított fel a hallgatóságát Fodor Gábor. A pártelnök kijelentette, nem hagyhatják, hogy a Fidesz elszakítsa az országot a "nyugati parttól", nem hagyhatják, hogy rájuk kényszerítse a maguk keleties értékrendjét, hogy Moszkva illiberális állama felváltsa Európa liberális demokráciáját.


15:39

Áder a mindennapi munkáról

Rovó Attila

Keveset beszélünk a forradalom utáni napok döntéseiről és szinte sohasem a hétköznapokról, pedig az új világot 1848-ban nemcsak az utcai események, a pezsdítő szónoklatok hozták el - hangsúlyozta Áder János pénteken a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek átadásakor. Az államfő emlékeztetett: a mindennapi munkát akkor is el kellett végezni; a polgári Magyarországot e nélkül nem lehetett volna megteremteni.


15:28

Arany vécékefék

Rovó Attila

Kész Zoltán is elmondja mindazt, amit Orbán Viktor fejére szoktak olvasni. Akkor vásárolhatunk, amikor ők akarják. A diktátoroknál arany vécékefét szoktak találni, amikor menekülnek. Nevezzük tehát ezt a világképet az éhezők és az arany vécékefék világának.


Mi viszont demokráciát akarunk, nem a keleti diktátorok a szövetségeseink. Mi tudjuk, mi a különbség Nyugat és Kelet között. Az egyikben az emberek döntenek a politikusokról, a másikban a politikusok döntenek az emberek vagyonából. Veszprém megtette a kötelességét, és azt kéri mindenkitől, hogy folytassátok a harcot a nemzetet kifosztó politika ellen. Veszprém igaz és igazságos rendszerváltást akar, ezt kéri az országtól.


15:23

Ellenzéki színészek a platón

Kummer János

kormányellenes tüntetés, Keleti pályaudvar, Kulka János, Fullajtár Andrea


15:20

Orbán és a páncélozott BMW

Kovács Áron

Apáti István a Jobbik-megemlékezésen keményen indított, szerinte Orbán 2006. október 23-án páncélozott BMW-vel menekült. Szerinte egy mai kormánytag annyit lop évente, mint amennyit régen Széchenyi a közösbe tett bele. A politikus szerint a liberális vérfarkasok náci vámpíroknak tartják őket.


15:19

Orbán sajtófőnöke válaszolt Tóbiás vitameghívójára

Rovó Attila

"Türelem, mindennek eljön az ideje" - így reagált Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke arra, hogy Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője vasárnap rendhagyó közmeghallgatásra hívta a kormányfőt Ajkára a magyarországi demokráciáról, a térség és a közösség helyzetéről.


15:13

Pörzse egyszerre optimista és pesszimista

Kovács Áron

A Jobbik-tüntetésen Pörzse azt mondta, a Jobbikot már csak pár százalék választja el a Fidesztől, de közben kesereg, hogy csak kevesen hordanak kokárdát. Hozzátette: Apáti Istvánnak meg van bocsájtva, hogy kihagyott egy kétharmados szavazást, mert a családját kellett védenie.


15:08

Gucci feliratú doboz

Rovó Attila

Elkezdőtött az ellenzéki tüntetés. Családi összefogást, azaz adományokat kér az első, felvezető szónok. Mint mondta, nekik nincs kikötőjük, önmagától növekedő lakásuk. Gucci feliratú dobozokba lehet dobni a pénzt. Fullajtár Andreát és Kulka Jánost jelenti be műsorvezetőként, majd eldarál vagy tíz nevet, akik felszólalnak majd. A program elmondása szerint : versek, séta, beszédek, „de a vége a lényeg”.


Fullajtár kezd, azt mondja, nagyon undok lesz, és elmondja milyen miniszterelnököt nem akar. Persze Orbánról beszél. Aztán Andy Vajnáról, az egészségügyről, a közmunkáról.


15:04

Készülődés a Keletinél is

Kummer János

Ellenzéki tüntetés, Keleti pályaudvar


15:01

Rovó Attila

Itt vannak a Kossuth- és Széchenyi-díjasok.


Mások mellett díjat kapott Bács Ferenc, Oszvald Marika, Hűvösvölgyi Ildikó, Szőcs Géza, Tellér Gyula.


14:45

készülődés a jobbiknál

Kummer János

Nemzeti ünnep, Március 15. tér, Jobbik


14:44

Csak magunkra számíthatunk

Rovó Attila

Minden magyarnak meg kell értenie, hogy a 21. században csak akkor tud boldogulni a nemzet, ha a legjobb vagy a legkiválóbb lesz - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter az 1848-as forradalom évfordulóján tartott hódmezővásárhelyi díszközgyűlésen vasárnap.


Tudni kell, hogy a magyarság, csak a magyarságnak fontos, és a nemzet csak magára számíthat - jelentette ki Lázár János. Ebben a helyzetben erőt adhat 1848 üzente, amikor a bátorság vette át az irányítást, és amikor a cselekvés volt jellemző. A '48-as honvédok az életüket áldozták a hazáért, azért, hogy az ország független lehessen, és a sorsáról maga dönthessen - tette hozzá.


"Ezért aztán, ha a 21. században boldogulni akarunk, mi magyarok, mindenféleképp bátraknak kell lennünk, nem lehetünk kishitűek és a cselekvés lehetőségét meg kell ragadnunk. Nem fogadhatjuk el a ránk kényszerített kompromisszumokat, vagy a ránk kényszerített kollaborációt" - hangoztatta a miniszter. A bátorság és a cselekvés mellett nagy szükség van a teljesítményre is. Nem elég bátornak és vakmerőnek lenni, ehhez kiválónak kell lenni becsületben és teljesítményben egyaránt - mondta Lázár János.


14:44

Üdvözlet Bukarestből

Rovó Attila

A magyar nemzeti ünnep alkalmából kiadott üzenetében Victor Ponta román miniszterelnök arra hivta fel a figyelmet, hogy a románok és a magyarok együtt erősebbek. A román kormányfő üzenetét a nemzeti ünnep alkalmából Kolozsváron rendezett megemlékezésen olvasták fel. Victor Ponta március 15-ét a magyar nép egyik legnagyobb ünnepeként jellemezte, és úgy vélte, az 1848-1849-es események ma arra késztetnek, hogy a szabadság, az igazságosság és a béke egyetemes értékeire tekintsünk. Kijelentette, a mai társadalom nem létezhetne azok áldozata nélkül akik a 19. század közepén Európa államaiban a szabadságért és az önrendelkezésért szálltak harcba.


Úgy vélte, 1848 összeköti a románokat és a magyarokat, és azt jelzi, hogy a két népnek azonosak a törekvései, és hogy mindketten ugyanannak a nagy európai családnak a tagjai. Túl a feszültségeken és a vak szenvedélyen, melybe néha beleütközünk, a magyar szomszédainknak és barátainknak szánt üzenetem a tiszteleté, a párbeszédé és a szolidaritásé. Párbeszéd útján mindig sikerült túllépni a nehézségeken, igazán hiszem, hogy együtt dolgozva erősebbek vagyunk, és ha jobban összetartunk, bölcsebbek vagyunk” - áll Victor Ponta román miniszterelnöknek a magyar nemzeti ünnep alkalmából kiadott üzenetében.


14:43

Érkeznek a rendőrök a Keletihez

Schultz Antal

Tudósítónk jelentése szerint egyelőre nincs jele annak, hogy tüntetés lesz a Keletinél. A rendőrök most kezdenek érkezni, tüntetők sincsenek még, csak egy kisebb MoMás csoport, köztük Bokros Lajossal. A Blaha Lujza téren a Keleti felől érkező autósokat nem engedik tovább az Astoria felé, hanem a Körútra terelik őket.


14:42

Tóbiás vitára hívta Orbánt

Rovó Attila

Az MSZP elnök-frakcióvezetője rendhagyó közmeghallgatásra hívta a miniszterelnököt Ajkára a magyarországi demokráciáról, a térség és a közösség helyzetéről ajkai sajtótájékoztatóján.


Tóbiás József kijelentette: komolyan veszik a helyi időközi országgyűlési választást, tisztában vannak annak jelentőségével, és úgy gondolják, a legfontosabb kérdést, hogy merre tart az ország és mi a magyarság sorsa, a választókkal együtt, közösen kell megvitatni. "Tegyék fel kérdéseiket a környék választópolgárai, válaszoljuk meg mind a ketten legjobb tudásunk szerint, és aztán döntsön a nép" - fogalmazott Tóbiás József.


14:41

Ostyáni János

Tóbiás József

Tóbiás József Ajkán


13:50

Fidesz: Szélsőségesek sípoltak és dudáltak

Rovó Attila

A Fidesz közleményben tudatta: „Szomorú és gyalázatos, hogy szélsőjobb- és szélsőbaloldali tüntetők akarták megzavarni a Nemzeti Múzeum előtti ünnepséget. Olyan emberek tették ezt, akiknek a nemzeti ünnep méltósága semmit nem jelent. Köszönjük a békésen megemlékező több, mint tízezres tömegnek, időseknek, fiataloknak és családoknak, hogy nem ültek fel a durva provokációnak, és segítettek megtartani a nemzeti ünnep méltóságát. Tisztelet a bátraknak!”


13:49

Összefogás a CÖF-nél

Schultz Antal

A CÖF-CÖKA Bem téri rendezvényén Csizmadia László arról beszélt, hogy akkor is összefognak a lengyel és magyar civilek, amikor a szomszédban háború zajlik. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes is az összefogásról beszélt, mégpedig a „budapesti sikerek”, a 4-es metró, a várkert bazár és a vigadó kapcsán. Azok csak a kormány és a főváros összefogásával sikerülhettek, mint ahogy 1848-ban is az együttműködés volt a siker titka. A megemlékezés végén megkoszorúzták a Bem szobrot.


13:49

Rovó Attila

A magyar nemzet 1848-ban felemelte a fejét, és egy emberként indult harcba egy valóban fontos, szent ügyért - jelentette ki Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen Szatmárnémetiben vasárnap.


Az István téri Petőfi-szobornál tartott ünnepségen több mint hatszáz ember előtt a miniszter arról beszélt, 167 évvel ezelőtt a magyar emberek önállóságot, az életüket meghatározó dolgokban nagyobb mozgásteret akartak, és azt kívánták, hogy maguk dönthessenek a sorsukról.


"Ez adott akkor erőt a nemzetnek, és olyan erkölcsi alapot a szabadságharcnak, amelyet külső segítséggel és óriási katonai túlerővel is alig lehetett eltiporni" - fogalmazott beszédében Seszták Miklós.


13:42

Előállítás az Orbán-beszéd után

Rovó Attila

Egy embert előállítottak a rendőrök garázdaság gyanúja miatt a fővárosban a Magyar Nemzeti Múzeum előtt tartott rendezvényt követő elvonuláskor - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata vasárnap az MTI érdeklődésére.


A rendőrség részleteket nem közölt, de a rendezvényen dulakodás, verekedés is történt. Egy nő szemüvegét leverték, egy férfi az arcán sérült meg, később egy kamerát tartó újságíróra támadt rá egy idősebb férfi, a tettlegességet csak a rendőrök beavatkozása után hagyta abba. A rendőrök igazoltatták a támadót.


13:37

Rovó Attila

Máris elolvashatja Orbán Viktor délelőtti beszédét teljes valójában.


13:31

Ez lesz délután

VS.hu

 • Az Együtt délután 2-kor a a Batthyány téren tart megemlékezést.
 • A Jobbik délután háromkor, a Március 15. téren a Petőfi szobornál tart nagygyűlést, de azon nem szólal fel a part elnöke, Vona Gábor, aki szülővárosában, Gyöngyösön lesz.
 • Délután háromtól indul a Keleti pályaudvartól az Astoriáig azÚj köztársaságot! elnevezésű tüntetés, amelyet a korábbi, internetadó, illetve a magánnyugdíjpénztárak államosítása ellen tartott demonstrációk szervezői jegyeznek, és amelyhez egy sor ellenzéki párt, szervezet is csatlakozott.
 • Nem ellenzéki demonstráció ugyan, de délután háromkor átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat is.


13:30

Ez volt eddig

VS.hu

Orbán Viktor a Nemzeti Múzeum előtt mondott beszédet, odaszúrt Brüsszelnek és Washingtonnak is. 1848-ban úgy gyűlt össze a tömeg, hogy nem volt Facebook, a jövő nem az uborka görbületéről szól, mondta. Közben ellentüntetők sípoltak, doboltak, még kakaskodás is volt a Múzeum körúton.


Gyurcsány visszafogott volt, és a délutáni tüntetésen való részvételre biztatott mindenkit. Hadházy Ákos exfideszes LMP-s gyengeelméjű uralkodóról beszélt. Katonai tiszteletadás mellett felvonták a lobogót is. Minderről itt olvashatják előző élő tudósításunkat. Kattintsanak, szuper képek vannak például a huszárcsákós Rogán-gyerekekről is.