Orbán: elképzelhetetlen az integráció

Forrás: Origo

-

Az ellenőrizetlen migráció tönkreteszi Európát, és nem segít a bevándorlókon sem – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.


A Magyarországi Református Egyház honlapjának adott interjúban a kormányfő a migrációról azt mondta, „nem menekültválságot kell megoldanunk, hanem egy történelmi feladatot, hogy mi, európaiak, magyarok, keresztények hogyan viszonyuljunk a népvándorláshoz”.

Bírálta a világ azon vezető politikusainak álláspontját, akik szerint a jobb életért nem a nyomorban élők szülőföldjén kell tenni, hanem „bárki szabadon oda mehet, ahol ez elérhető”. „Ha ennek a gondolatnak engedünk, az tönkreteszi Európát, a kultúráját és a gazdasági rendszerét is, és azokon sem segít, akik eljöttek. Az otthonmaradók pedig szintén vesztesek” – tette hozzá.

Orbán Viktor elképzelhetetlennek nevezte a muszlimok integrációját Európában, mint mondta, „a legtöbb, amiben reménykedhetnénk, a békés egymás mellett élés, ezt azonban párhuzamos társadalomnak nevezzük”.

Hangsúlyozta, hogy párhuzamos társadalmakkal párhuzamos jogrendszerek járnak együtt, és hagyományos keresztény jogrendű államokban élnek olyan arab családok, amelyek a felszínen betartják ugyan a törvényeket, de a valóságban „rejtetten a származási országuk kultúrája és jogrendszere mentén élnek”. Hozzátette: megérti, ha jobban bíznak saját hitükben, és elfogadja, hogy joguk van „tőlünk különböző módon élni, de ahhoz nem kell idejönni”.

A már Európában élő migránsok kötelező kvóta szerinti szétosztását a miniszterelnök értelmetlennek tartja. Úgy fogalmazott: „ha nem láncoljuk le őket egy nehezen elmozdítható tárgyhoz, akkor hamarosan kereket oldanak, és oda mennek, ahol nagyobb jólétet remélnek”.