Orbán: Elfogadhatatlan lenne a magyarok kilökése Schengenből

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Elvégre Magyarország volt az egyetlen, amely valóban megvédte Schengent.


Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: néhány európai uniós ország – leginkább az alapítók – le akarja választani magáról a közép-európai országokat, ahonnan a menekültek érkeztek az EU-ba.

„Teljesen elfogadhatatlan magyar szempontból bármilyen szerveződés, amely ki akarná lökni a magyarokat a szabad mozgás lehetőségéből, hiszen mi voltunk az egyetlenek a schengeni tagállamok közül, akik valóban megvédték Schengen, tehát a szabad mozgás övezetének külső határát” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Orbán Viktor emlékeztetett: a visegrádi együttműködés tagállamai – Magyarország mellett Csehország, Lengyelország és Szlovákia – csütörtökön Prágában megállapodtak, hogy szervezetten lépnek fel a saját mozgási szabadságuk megvédése érdekében, és ezért megalapították a Schengen barátai nevű kört.

Azzal kapcsolatban, hogy Magyarország az Európai Bírósághoz fordult a menekültek kötelező kvóták szerinti elosztása miatt, a miniszterelnök jelezte: ez a lépés nem szimbolikus, hanem érdemi; hatályon kívül akarjuk helyeztetni a bírósággal a kvótákról szóló döntést, amely Magyarország szerint ellentétes az EU-s jogszabályokkal. „Nem mondhatják meg nekünk Brüsszelben, hogy kikkel éljünk együtt”, senkinek nem lehet hatalma Brüsszelben arra, hogy ide telepítsen olyan embereket, „akikkel mi nem akarunk együtt élni” – közölte a kormányfő.

A betelepítési kvóta kockázatairól indított kormányzati tájékoztató kampányt azzal magyarázta, hogy a kabinetnek meg kell próbálnia összerendezni a fontos információkat és tájékoztatnia kell az embereket.

Azt, hogy az Európai Bizottság nyilvántartásba vett egy Magyarországgal szembeni polgári kezdeményezést, a kormányfő bosszúnak minősítette. Szerinte arról van szó, hogy a „népvándorlás” kezelésének magyar és közép-európai módszere sikeres, és a nyugati országokban élők is inkább ezt támogatják. „És vannak Európában vezetők, üzleti körök, emberi jogi aktivisták, akik dühösek a magyarokra, hogy – szemben az ő ideológiájukkal – bebizonyították: igenis lehetséges demokratikus módon, az európai emberek akaratával egyező módon megvédeni ezt a kontinenst” - mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy Magyarország ki fogja védeni ezt a bosszút. Azt is mondta, hogy „Soros Györgyék, az általuk fenntartott alapítványok és azok aktivistái, az eurobürokraták tekintélyes része Brüsszelben”, balliberális európai vezetők azt gondolják, a nemzetek rossz dolgok. Magyarország szerint viszont „nemzetek nélkül nincs Európa”.