Orbán elcsaklizta a radikális jobbosok kedvenc kifejezését

Forrás: Doggettx / Flickr CC-BY

-

A miniszterelnök háttérhatalmakról beszélt a Magyar Tudományos Akadémián. Ilyet még sosem tett, ez a megfogalmazás eddig a Jobbik belemenős szárnyáé és az azon túl állóké, korábban pedig a MIÉP-é volt.


A nyílt- és a háttérhatalmak olyan rendszert építettek fel, amely valójában más célok mellett az agyelszívást is szolgálja,

erről beszélt Orbán Viktor kormányfő az MTA ünnepi közgyűlésén.


A megfogalmazás azért figyelemreméltó, mert ez eddig a radikális jobboldal, illetve az azon is kívül álló összeesküvéselmélet-hívők sajátja volt. Az MTI archívuma szerint legutóbb, tavaly nyáron Gyöngyösi Márton jobbikos politikus beszélt háttérhatalmakról, azt mondta, a görög választók határozott nemmel elutasították „a hitelezők és a pénzügyi háttérhatalom intézményeinek zsarolását.”

Előtte Hegedűs Loránt református lelkész fejtegette nézeteit a háttérhatalomról, ami „káoszt teremtett, ami kiváltotta az Európára és Magyarországra zúduló menekültáradatot”, a lelkész ezt a háttérhatalmat tette felelősé a Magyar Gárda betiltásáért is. A háttérhatalom szó többször is előkerült Szaniszló Ferenc 2013-as kitüntetésének ügyében. A radikális nézeteket hangoztató Szaniszlótól a kormány visszavonta a Táncsics-díjat, mire az újságíró úgy reagált: őt csak az lepi meg, milyen igaza volt és van a háttérhatalomról, és szerinte éppen az ő példája révén leplezi le magát ez a háttérhatalom.

De az MTI adott hírt az elmúlt évtizedekben négy darab MIÉP-es háttérhatalmazásról, de a Magyarok Egymásért Szövetsége is adott ki közleményt az Európai Tanács elnökének és az EU főképviselőjének megválasztásakor arról, hogy a „globális háttérhatalom képviselői jelentéktelennek tűnő, súlytalan személyeket neveznek ki e posztokra, de ettől még a nemzetek feletti központosított hatalom létrejötte tagadhatatlan.”

A Google szerint a miniszterelnok.hu-n nem szerepel ilyen kifejezés, ami arra utal, hogy Orbán Viktor most először mondta ki ezt a szót. Az MTI archívumában sem szerepel olyan hír, hogy fideszes politikus háttérhatalmazott volna. Megkerestük Havasi Bertalant, Orbán sajtófőnökét, hogy kire gondolt a miniszterelnök. Amint választ kapunk, közöljük.

A Political Capital egyik 2013-as kutatása szerint a magyar társadalomban meglehetősen sokan hisznek abban az összeesküvés-elméletben, amely szerint a kormány helyett valamiféle háttérhatalom irányítja az országot. A magyarok 42 százaléka szerint valójában nem a kormány irányítja az országot, hanem valakik a háttérből mozgatják a szálakat. Ennél némileg kevesebben - 36 százalék - voltak ezzel ellentétes véleményen - olvasható a kutatás összefoglalójában.

Mint írták, ez a vélekedés minden csoportban elterjedt, ugyanakkor leginkább azok körében, akik inkább a társadalom kevésbé előnyös helyzetű csoportjaiból kerülnek ki.

Az összeesküvés-hívők nagyobb arányban találhatók meg a férfiak és a szakmunkások körében, illetve a vidéki városok lakói között. A munkanélküliek körében szintén nagyobb arányban találunk olyanokat, akik szerint valamiféle kormány mögötti háttérhatalom irányítja az országot.