Orbán elárulta, mi jobb megoldás a kerítésnél is

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A miniszterelnök szerint a kerítés mindenhol működik, így Magyarországon is. Mióta a horvát zöldhatár is zárva, 30-40 menekültet kapnak el a rendőrök naponta. Korábban ezrek érkeztek 24 óra alatt.


A magyar határon bevált a kerítés, ahogy máshol is Európában, habár ezekről nem beszélnek – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök az ABC című spanyol konzervatív napilapnak.

„A miénk az ötödik. Vannak a spanyolok (Ceuta, Melilla), van Calais-ban, Görögország és Törökország határán, Bulgáriában a török határon, és mind hatékonyak. Senki sem mondja, hogy ez az ideális megoldás, de el kell ismerni, hogy ez áll legközelebb az ideálishoz” – fogalmazott a kormányfő, aki az Európai Néppárt kétnapos kongresszusán járt Madridban a héten, ahol a fő téma a migráció volt.


Orbán Viktor szerint a kerítés csak a második legjobb megoldás, amely az „első védelmi vonallá vált”. A legjobb megoldás az lenne, ha a görögök elfogadnák az európai határvédelmi segítséget.

A miniszterelnök hozzátette, Görögország nem teljesíti nemzetközi kötelezettségeit, az ő feladata lenne megvédeni az uniós külső határokat, ahogy azt Magyarország tette. „Ez politikai akarat kérdése. Ha nem képesek egyedül, kérjenek segítséget.”

Amikor Angela Merkel engedélyezte az ellenőrizetlen és szabályozatlan belépést a migránsok számára, Magyarország komoly bajban volt – tette hozzá a kormányfő. „A migránsok megszállták a déli határainkat, de a szerződés betartása miatt nem tudtuk továbbengedni őket a következő schengeni országba a nyugati határ felé. Így növekedett masszívan a migránsok száma Magyarországon. Ebből a szempontból Merkel sokat segített nekünk.”

Orbán Viktor az interjúban kitért arra is, hogy az embercsempészek számára a szabályozatlan helyzet üzleti lehetőség, de ez bűncselekmény, amelynek csak úgy lehet véget vetni, ha a csempészek nem tudják elvinni az embereket Németországba. „Ezért várunk arra, hogy miként dönt Németország.”

A miniszterelnök szerint Törökország stratégiai partner az Európai Unió számára, nélkülük nem sikerülhet megoldást találni a jelenlegi helyzetre. Ugyanakkor a velük való tárgyalás előtt Európának védenie kell a görög határt ahhoz, hogy „erőpozíciót” mutasson. „Ha képesek vagyunk megtenni, és megerősíteni a schengeni megállapodás alkalmazását, akkor lesz meg a kiindulási pontunk a törökökkel való tárgyaláshoz” – állapította meg.

A kormányfő beszélt arról is, hogy migrációs szempontból nem csak Szíria jelent problémát, mert egyre többen érkeznek Pakisztánból, Afganisztánból és Afrikából is. „Ha fenntartjuk a meghívás politikáját, akkor elfogadják azt” – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy ez a kihívás nagyobb annál, mint amilyennek jelenleg látszik.