Orbán elárulta, mi az évszázad üzlete

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A magyar kormányfő kiállt Oroszország mellett, Vlagyimir Putyin pedig a kétoldalú kapcsolatok fontosságát méltatta. Barátkozás zajlott Novo-Ogarjovóban.


Fontos a kétoldalú kulturális, humanitárius és oktatási kapcsolatok szorosabbra fűzése - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán, Orbán Viktor magyar kormányfővel a Moszkva melletti novo-ogarjovói rezidenciáján folytatott tárgyalásai után.

Az orosz elnök elmondta, hogy Moszkva ennek keretében 120 ösztöndíjat biztosít orosz felsőoktatási intézményekben magyar diákoknak, akik így térítésmentesen vennének részt az oktatásban.

Putyin a magyar és orosz régiók közötti kapcsolatok fontosságával kapcsolatban megjegyezte, hogy több orosz régió delegációja tervez látogatást Magyarországra.Megköszöntük oroszoknak Paksot

Orbán Viktor is úgy látja, hogy minden téren előrelépés következett be a kétoldalú kapcsolatokban Magyarország és Oroszország között, egyedül a kereskedelem területén tapasztalhattunk visszalépést, amiről azonban nem a két fél tehet – tette hozzá. Szerinte az év közepén nem lehetséges az Oroszországgal szembeni európai uniós szankciók automatikus meghosszabbítása, arról nyílt vitát kell folytatni.

A magyar kormányfő megítélése szerint az Európai Uniónak ér Oroszországnak minél előbb meg kell találni a gazdasági együttműködés lehetőségét, ellenkező esetben lemarad a világgazdasági versenyben.

Kijelentette: az unió növekedése lassú, ezért nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy ne működjön együtt mindenkivel, aki dinamizálhatná a gazdaságát.

Arról is beszélt a miniszterelnök, hogy a paksi atomerőmű bővítéséről szóló, Oroszországgal kötött együttműködés az évszázad üzlete és megállapodása. Kijelentette: köszönettel tartozunk Oroszországnak, hogy készen állt ennek meghosszabbítására.

Putyin elmondta, hogy Oroszország kész maradéktalanul teljesíteni a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban vállalt kötelezettségeit.

Orbán Viktor csodának nevezte a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok jó fejlődését, amelyen évről-évre kedvezőtlen környezetben kell javítani, és a siker szerinte a felelősségérzetből fakad.

Ha kíváncsi, hogy a zártkörű megbeszélés előtt mit mondott a két politikus, ide kattintson!