Orbán „csodát tett", vagy gyomrost kap a Fidesz? Választanak Tapolcán

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Ma tartják az időközi országgyűlési képviselő-választást Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében. A választáson mintegy 72 ezren vehetnek részt, szavazni reggel 6 és este 7 óra között lehet.


Veszprém megye 3-as számú országgyűlési egyéni választókerületében – Tapolcán és környékén – azért tartanak vasárnap időközi választást, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt.


Az időközi választásra 22 jelöltet vettek nyilvántartásba; érdekes, hogy a tavaly áprilisi voksoláson ugyancsak 22 jelölt közül választhattak a szavazni kívánók. A választás a Fideszes Fenyvesi Zoltán, az MSZP-DK jelöltje, Pad Ferenc és a jobbikos Rig Lajos között dől majd el minden bizonnyal. Köztük – az érintett pártok felmérései szerint is – gyakorlatilag hibahatáron belüli a támogatottsági különbség.


A tétet jelzi, hogy a kormányfő személyesen is kampányolt


Szavazni kizárólag a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító (személyi szám) igazolása után lehet. A választáson személyesen és – a korábban átjelentkezésüket kérők kivételével – csak a választópolgár lakóhelye szerint kijelölt szavazókörben lehet szavazni. Átjelentkezni csak a választókerületen belül lehetett.

Ahogyan tavaly áprilisban az általános választáson, a mostani időközi voksoláson is lehetőség van arra, hogy azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken voksolhassanak.


A Jobbik első egyéni mandátumát szerezheti


A külképviseleti névjegyzékbe 11-en jelentkeztek: ketten-ketten Londonban, Szabadkán és Brüsszelben voksolnának, egy-egy választópolgár pedig Pretoriában, Münchenben, Milánóban, Bécsben és Bernben. Tavaly áprilisban 165-en jelentkeztek külképviseleti szavazásra a választókerületben.

A külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnáknak csütörtök éjfélig kell megérkezniük a Nemzeti Választási Irodába, de várhatóan már a hét elején megérkeznek. Az urnákban lévő szavazólapok ezután az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsághoz kerülnek, amely – a borítékok felbontása nélkül – belekeveri a külképviseleti szavazatokat egy előre kijelölt szavazókör szavazatai közé, majd ezeket a voksokat is összeszámlálják, így biztosítva a titkosságukat.

Az egyfordulóssá alakított választáson nincs érvényességi küszöb: az a jelölt nyeri a mandátumot, aki a legtöbb szavazatot kapja, függetlenül attól, hányan mennek el voksolni.