Orbán Brüsszelben magyarázza a bevándorláspolitikát

-

Csütörtökön Brüsszelbe utazik Orbán Viktor miniszterelnök, hogy találkozzon Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Martin Schulzcal, az Európai Parlament elnökével – jelentette be kedden délelőtt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki a parlament honvédelmi és rendészeti, illetve nemzetbiztonsági bizottságának együttes ülésén beszélt.


Orbán brüsszeli útja után, pénteken találkoznak a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Szlováki és Magyarország) kormányfői, hogy közös fellépésről egyeztessenek a migrációs krízis ügyében.

Lázár a beszámolóban arról beszélt, hogy az Európai Unió elmúlt tíz évben követett „baloldali” bevándorláspolitikája vezetett a jelenlegi helyzet kialakulásához. A miniszter visszautasította azokat a nyugat-európai kritikákat, amelyek a kormány politikáját érték. Lázár szerint szerint ezek azt jelzik, hogy a régi tagállamok megpróbálják kirekeszteni az újakat. Jellemző szerinte, hogy Ausztria lépésének semmi visszhangja nincs, pedig minden különösebb értesítés nélkül visszaállította a határellenőrzést.

„Szeretnénk megköszönni azok segítségét, akik korrektek voltak” – mondta Lázár. Ebbe a kategóriába sorolta Németországot is, ahol korábban „kommunikációs zavar volt”, de Angela Merkel kancellár megerősítette, hogy hatályban vannak a schengeni játékszabályok. Ez azért is fontos, mert a korábbi német bejelentés következményeként megduplázódott a magukat szíreknek mondó menekültek száma, és sokan megtagadták az együttműködést.

„Jelenleg türelmi időszak van, szeptember 15-ig tart” – mondta Lázár, utalva arra, hogy ekkor lépnek hatályba a már benyújtott törvénymódosítások. Ezeket a miniszter ígérete szerint tételesen be fogják tartani, felállítják a tranzitzónákat, és ott lehet majd benyújtani a menekültkérelmeket.