Lázár nem tartja magát Orbán utódának, mert nem tud ultizni

Fotó: MTI / Kovács Attila

-

A kormányfő csütörtöki uniós tárgyalásaitól függ, mikor zárhatják le a horvát határt. A határzár a horvát szakaszon elkészült. Ezt Lázár János jelentette be csütörtökön. A miniszter magáról azt mondta, nem tud ultizni, nem beszél nyelveket, ezek alapján nem szerepel Orbán lehetséges utódai között.


Elkészült a horvát határon a határzár, így a kormány bármikor képes lezárni a határszakaszt. Ezt Lázár János miniszterelnökségi miniszter jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján. Elmondta: idén eddig 378 ezer illegális bevándorló érkezett Magyarországra, 180 ezren jöttek az elmúlt egy hónapban. Orbán csütörtöki brüsszeli uniós tárgyalásain múlik, hogy a kormány milyen lépést tesz a horvát határon.


Lázár nem tekinti magát Orbán utódának

Kérdezték Lázárt Orbán Viktor kiszivárgott tavaszi beszédéről is, amelyben a miniszterelnök a lehetséges utódáról is beszélt. A 444.hu által közölt beszédben Orbán részletezte, az utódának milyen kritériumoknak kell megfelelnie, ezek között említette, legyen dörzsölt, bírja a karaktergyilkosságot, beszéljen nyelveket. Az ultitudás azért fontos, mert ott szükség van a döntésképességre, kombinálásra.

Erre ironikusan azt mondta, sem ultizni nem tud, sem nyelveket nem beszél jól, a potenciális feltételeknek tehát nem felel meg. Mindenki megnyugodhat, az ország és a családja számára is megnyugtató, hogy ennek alapján nem szerepel az utódlási listán. Komolyra fordítva a szót, azt mondta, hogy a választópolgárok választanak vezetőt.


Segítség a Testnevelési Egyetemnek

Lázár közölte: a jövő keddi kormányülésen a Testnevelési Egyetem helyzetéről lesz szó a csütörtök reggeli tűz miatt. Meghívták erre Mocsai Lajos rektort, hogy Balog Zoltán miniszterrel együtt készítse elő, hogyan tud segíteni a kormány a Testnevelési Egyetemnek. Ez jó alkalom arra, hogy az egyetem fejlesztési koncepcióját átnézzék.

A leégett atlétikai csarnokról azt mondta: 21 jármű, több mint 70 tűzoltó vett részt az oltási munkában. Sérültje nincs az esetnek, a kár azonban többmilliárdos lehet. Lázár megköszönte a kerületi polgármestereknek, különösen Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármesternek, hogy segítséget ajánlottak fel az egyetemnek.


Indul a földvásárlás

Lázárt az elmúlt hetek nemzetközi tárgyalásai arról győzték meg, hogy külföldiek földet akarnak venni Magyarországon, mégpedig az EU jóváhagyásával. Fennáll annak a veszélye, hogy külföldiek megpróbálnak földet szerezni itthon. Több ellenzéki párt „a külföldi földvásárlás szállásadója”. Ennek úgy lehet elejét venni, hogy lehetővé teszik a földműveseknek a földvásárlást.

Ezért indítják el a programot, amelynek révén 280 ezer hektár várlására biztosítanak lehetőséget. Csütörtök este már nyilvánosságra hozzák hat megyére vonatkozóan a kikiáltási árat és a fontosabb adatokat. Az első árverés november 16-án lesz, a hat megyében egyszerre tartják. Később a többi megyében és Budapest környékén is folytatódnak az árverések. A Budapest Bankot bízták meg, hogy hitellel segítse a földműveseket.


Energetikai korszerűsítés

A bürokráciacsökkentésről is beszélt Lázár János. Szolgáltató jellegű adóhatóság jön létre Tállai András vezetésével. 2017-től már az adóhatóság csinálja mindenki adóbevallását, megkezdődik a NAV szervezeti átalakítása. De emellett átfogó adóeljárási reform is lesz, ezt társadalmi egyeztetés előzi meg.

Lakossági energetikai korszerűsítésekre a következő időszakban csak visszatérítendő támogatás áll majd rendelkezésre. Az Európai Bizottság új jogszabályai nem teszik lehetővé a vissza nem térítendő támogatásokat. A támogatásra összesen százmilliárd forintot biztosít a kormány, a fejlesztési bank pedig hitelez majd, de ehhez önerőre is szükség lesz.


Gyurcsány miatt beszólt az EU-nak

A miniszter arról is beszélt, hogy az Európai Bizottság költségvetési bizottsága zárt ülésen tárgyalja a Gyurcsány Ferenc tulajdonában lévő Altus uniós megbízatását. Vérlázító, hogy ez zárt ülésen történik – mondta Lázár. Tiltakozik a kormány, azt kérik, hogy nyilvánosan mondják el, miért kötöttek „pártfinanszírozási szerződést” Gyurcsány cégével. Azt is nehezményezte, hogy a magyar kormány eddig nem tekinthetett be az erről szóló dokumentumokba.


Göncz családja kérte a temetés közvetítését

Göncz Árpád azt kérte, hogy civil temetése legyen, amelyet nem közvetít a tévé. Lázár szerint teljesíteni kell a volt államfő akaratát, de a család akaratát is tiszteletben kell tartani. A család kérése volt, hogy a temetést a Duna Tévé közvetítse. Az Országgyűlés Hivatala tartja a kapcsolatot Göncz családjával, tőlük értesült erről Lázár.


Budapest és Pest megye szétválhat

Lázár megerősítette azt a kormányzati szándékot, hogy Budapest és Pest megye külön régió lehet az EU-s pénzek elosztása szempontjából. Szerinte településfejlesztési szempontból nem lenne előnyös, ha együtt maradna a megye és a főváros.