Orbán: Brüsszel az oka a brit kilépésnek

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Az Európai Unió drámai pillanatokat él át, ugyanis Nagy-Britannia kilépése miatt elvesztette globális vezető szerepét - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.


A magyar kormányfő Varsóban Beata Szydlo lengyel, Bohuslav Sobotka cseh, valamint Robert Fico szlovák kormányfővel egyeztetett. Lengyelország július 1-jétől tölti be a V4 soros elnökségét.

Orbán Viktor szerint a V4 tagállamok találkozója megteremtette az alapját annak, hogy a szeptemberi pozsonyi EU-csúcstalálkozón a visegrádiak közös európai programmal lépjenek fel. Az alapvető értékek terén, mint például a nemzeti hagyományok, kereszténység, biztonság, alapvetően eddig is egyetértés volt a visegrádi országok között - mondta a miniszterelnök, hozzátéve: a V4-ek ezt az Európát megpróbálják közösen képviselni Pozsonyban. Ennek érdekében a következő hetekben komoly munkát kell még végezni, "de a kezdő lépést megtettük".

Orbán Viktor szerint az EU "drámai helyzetbe" jutott, és visszaminősült regionális szereplővé, mert az Európai Bizottság (EB) a migráció kérdésében a lehető legrosszabb válaszokat adta, és ezzel aláásta az egyik uniós állam tagsági viszonyát. A magyar miniszterelnök szerint most azt kell megmondani, mit kell tennie az uniónak annak érdekében, hogy ismét globális szereplővé válhasson. A kormányfő kijelentette: az Európai Uniónak tisztáznia kell álláspontját a migráció ügyében, mert jelenleg nem beszél őszintén és tisztán, nem mondja meg, hogy mi a célja. A magyar álláspont világos: az illegális bevándorlást európai területen kívül kell megállítani, ott kell felállítani a menekülttáborokat, és ott kell benyújtani a menedékkérelmeket - folytatta Orbán Viktor.
Kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta: a migráció és a terrorveszély növekedése között egyértelmű összefüggés van. Aki tagadja ezt, az árt az európai polgárok biztonságának. Hozzátette: a migránsok valójában áldozatok, de a migráció veszélyforrás.

Robert Fico szlovák kormányfő kijelentette: a magyar kormány számíthat Szlovákia segítségére a határvédelemben. A két ország között eddig is nagyon hasznos volt az együttműködés e téren.