Orbán Brazíliában is megvédte Trumpot

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A magyar kormányfőnek tetszik a republikánus jelölt menekültpolitikája. Mindketten ellenzik az úgynevezett demokráciaépítést is.


Magyarország száz százalékig megvédi határait, akkor is, ha Ankara beváltja fenyegetését, és migránsok tömegeit indítja el az EU-ba - mondta Orbán Viktor a Folha de S. Paulo lapnak. A magyar miniszterelnök szerint „lehetetlen" kivonni a törököket az európai uniós vízumkényszer alól.

A brazil lap emlékeztetett, hogy az EU és Törökország menekültügyi megállapodásának egyik pontja a török vízumkényszer eltörlése. Recep Tayyip Erdogan török elnök pedig azt mondta, ha Brüsszel nem tartja magát az egyezséghez, Ankara menekültek tömegeit indíthatja az EU-ba.


Nem tudják betartani

„Az európai országok nem tudják betartani azt az ígéretüket, amelyet Törökországnak tettek" - mondta Orbán, aki a Rio de Janeiró-i olimpiai záróünnepségére utazott Brazíliába. Orbán szerint „óriási probléma, érzékeny kérdés" a török uniós vízumkötelezettség megszüntetésének ügye, de ő nem aggódik Ankara fenyegetése miatt.

„Törökország nem tudja ezt megtenni, mert a magyar határ Európa bejárati kapuja, és mi 100 százalékig megvédjük határunkat" - mondta a kormányfő.

Orbán kiállt Erdogan elnök mandátuma és Törökország stabilitása mellett. „Ha Törökországban nincs stabilitás, az az egész régió problémája lesz. Támogatnunk kell a török kormányt.". Orbán ugyanakkor azt is mondta, hogy a halálbüntetés esetleges alkalmazása - amelyet a török kormány fontolóra vett a július 15-i sikertelen katonai puccskísérletet követően - letérítené az unióba vezető útról az eurázsiai országot.


Stabil Brazília

A brazil lap felidézte, hogy Orbán azt mondta: Donald Trump külpolitikája a legjobb az Európai Unió számára. A lap szerint a riói Itamaraty Palotában tartott vasárnapi fogadáson José Serra külügyminiszter megkérdezte a magyar kormányfőtől, hogy valóban Trumpot támogatja-e. Orbán azt válaszolta, hogy „igen, Trump külpolitikája lenne a legjobb nekünk. A demokraták azt gondolják, hogy nem kell kontrollálni a migránsok Európába való belépését, és ez nagyon veszélyes. Trump védelmébe veszi a bevándorlók ellenőrzését. Továbbá ellenzi a más országokban való demokráciaépítést, és én ebben egyetértek vele."

Orbán a Dilma Rousseff felfüggesztett brazil elnök ellen jelenleg folyó parlamenti eljárásról azt mondta: „amellett vagyunk, hogy az eljárás minél gyorsabban záruljon le, hogy stabil társadalom és kormány legyen. Brazíliának stabilnak kell lennie, egy nagyon erős országról van szó, amely természeti erőforrásokkal és nagyon jó demográfiai szerkezettel rendelkezik, és Európával ellentétben nincsenek problémái a népesség elöregedésével."


Párhuzamos társadalom

A kérdésre, hogy a menekültek érkezése nem segítene-e az EU demográfiai problémáinak megoldásában, Orbán azt mondta: „Soha. Ők egy komolyabb problémát okozhatnak, mert párhuzamos társadalmat építenek ki Európában. A migránsok eltérő kulturális felfogással érkeznek, és ezek a párhuzamos társadalmak veszélyesek, és destabilizálják az EU országait. Szeretnénk, ha a magyar nép jellegében integrált társadalomként maradna meg."