Orbán Belgrádban: a kockázat nagy, ne legyünk balekok

-

A kormányfő szerint nem zárható ki egy tavalyihoz hasonló migrációs válság.


„Fel kell készülnünk egy nehéz őszre is” – mondta Orbán Viktor kormányfő Belgrádban, ahol Aleksandar Vučić szerb miniszterelnökkel tárgyalt. Orbán szerint a Törökország és az EU közötti megállapodás törékenysége miatt nem zárható ki egy tavalyihoz hasonló helyzet a balkáni migrációs útvonalon. „Ne legyünk balekok, ne zárjuk ki annak a lehetőségét, hogy ami tavaly bekövetkezett, az idén is bekövetkezhet, és az a munka, amit tavaly elvégeztünk, az idén is vár majd ránk” – mondta Orbán. Egy kérdésre válaszolva azt mondta, „a helyzet romlásának valószínűsége létezik, és a kockázat nagy. (...) Nekünk tervekkel kell rendelkeznünk a helyzet romlására”.

Magyarország meg akarja védeni az elmúlt években elért eredményeit, ezért semmilyen törvénytelenséget nem fogad el, ideértve az illegális belépést is az ország területére, ezt „minden eszközzel meg fogjuk akadályozni”. Orbán együttműködést ajánlott szerb kollégájának, mert „abban vagyunk érdekeltek, hogy Szerbia területére illegális módon egyetlen egy ember se léphessen be”. Ezzel ugyanis Magyarország biztonsága is nő – mondta a magyar kormányfő.

Orbán semmit nem akar tenni a magyarok biztonsága érdekében úgy, hogy azzal hátrányt okozzon Szerbiának. „Nekünk nem érdekünk, hogy miután mi megvédjük Magyarország határát, sok tízezer migráns itt ragadjon Szerbiában.”


Orbán arra számít, hogy Magyarország és Brüsszel között egyre súlyosabb konfliktusok lesznek migrációügyben, Brüsszel ugyanis a tagállami érdekekkel ellentétes szabályokat akar ráerőltetni az államokra. „Ha Brüsszel nem tér jobb belátásra, mi pedig nem fogadjuk el Brüsszel álláspontját, abból egy dolog következhet: egy elhúzódó jogi, politikai vita. (...) Minél inkább támogatnak bennünket a népszavazáson, annál nagyobb az esélye annak, hogy utána Brüsszellel sikerrel fogjuk megvívni ezt.”

A szerb uniós csatlakozásról azt mondta: nem tud jobb alternatívát ajánlani a szerbeknek annál, mint hogy próbáljanak minél közelebb kerülni az unióhoz. Vannak ugyan kísérletek Szerbia EU-hoz közeledésének blokkolására, Magyarország azonban ezt nem fogadja el. Orbán szerint a Szerbiában élő magyarok nem egyszerűen csak fair, hanem nagyvonalú politikát élvezhetnek, és a magyar kormány is arra törekszik, hogy a Magyarországon élő szerbekkel szintén nagyvonalú legyen.

A miniszterelnök egyúttal kérte Vučić támogatását a 2024-es budapesti olimpiai pályázathoz, mert szerinte egy közép-európai olimpia az egész térségnek jót tehetne.


Sokba kerül

A kiemelkedően jó magyar–szerb kapcsolatokat annak ellenére is sikerült megóvni, hogy a két fél nem mindenben értett egyet egymással – mondta Vučić szerb miniszterelnök. Szerinte fel kell készülni az őszre és a télre, hiszen már most is több mint ötezer migráns tartózkodik az országban. A szerb kormányfő szerint Budapest segítséget nyújt a macedón határ védelmében, és ezt a bolgár határra is kiterjesztik.

Szerbia szolidaritásra törekedett a migránsokkal, de az illegális bevándorlókat nem tudja befogadni – mondta Vučić. A válság kezdetén családok érkeztek a háború sújtotta térségekből, most viszont már a migránsok 81 százaléka Afganisztánból jön, ők gazdasági bevándorlók. Az is először történt, hogy a migránsok gondokat okoztak, összeverekedtek, raboltak. Emellett óriási költséget jelent a migránsok elhelyezése és élelmezésük biztosítása. Ebben segít az EU, de Szerbiának is jelentős összeget kell erre fordítania.

A szerb kormány számára kulcsfontosságú a Magyarországgal való jó kapcsolat megőrzése. A jó gazdasági kapcsolat bizonyítéka, hogy az idei év első felében is 12,7 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom a két ország között, főként a magyar befektetéseknek köszönhetően. Szerbiában szerb–magyar kormányülést tartanak az év vége előtt – akár az is előfordulhat, hogy ezt nem Belgrádban, hanem valahol Közép-Szerbiában tartják majd, mert a szerb fél célja, hogy a magyar befektetők ne csak a Vajdaságban, hanem Szerbia többi területén is beruházzanak.

Vučić megköszönte Magyarország támogatását országa európai integrációs törekvéseinek megvalósításában. Belgrádnak az a célja, hogy a Szerbiában élő magyarok érezzék, a szerb kormány tiszteli és becsüli őket, ugyanúgy, ahogy a többségi nemzet tagjait is. Ezért a szerb küldöttség tagja volt Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is.