Orbán bekeményít: hiába ugrál Sormás és Martonfa, lesz menekülttábor

-

A két település hiába ellenkezik, kiveszik a kormányrendeletből, hogy a helyi építési szabályzatot figyelembe kell venni a befogadóállomások építésénél.


Rendeletet módosíttatna a kormány, hogy a helyi önkormányzatok ne tudjanak keresztbe feküdni a menekülttáborok építésének. Mindez a kormány oldalára feltöltött tervezetből (pdf) derül ki, melyet péntekig lehet véleményezni.


A tervezett szabálymódosítások lényege, hogy egyrészt kiveszik a különféle speciális építmények építésére vonatkozó szabályozásból, hogy azok akkor helyezhetők el bárhová, "ha a helyi építési szabályzat, szabályozási terv másként nem rendelkezik".

Ilyen speciális építmények például a kutatást, ismeretterjesztést szolgáló műtárgyak, honvédelmi, katonai, nemzetbiztonsági építmények, illemhelyek, hulladékgyűjtők.

Éppen ezért ugyanezzel a rendelettel nemzetbiztonsági építménynek nyilvánítják a Sormásra és Martonfára tervezett befogadóállomásokat, hogy ezzel a módosítás rájuk is vonatkozzon.


A módosítás indoklásának tervezete szerint most „a közérdek érvényesítésének korlátot szab, ha a helyi építési szabályzat, szabályozási terv másként rendelkezik. Tehát amennyiben az önkormányzat rendeletében kizárja, akkor nem helyezhetőek el a fenti építmények az önkormányzat területén. Ezért az előterjesztés javaslatot tesz a kizáró szabályok megalkotási lehetőségének megszüntetésére”.

Az új kormányrendeletet Orbán Viktor szignálja majd.