Orbán befelé üzent: egységet követelt, és bejelentkezett kormányfőnek

Fotó: VS.hu / Mudra László

-

Beszélt arról is, hogy 30 éve itt van, és 30 évig még itt is lesz a Fidesz. Azt mondta, le kell zárni Európa liberális korszakát, és hogy a kontinens problémáinak a gyökere, hogy nem hisz a kereszténységben, a józan észben, a katonai erényekben és a nemzeti büszkeségben.


„Szeretném világossá tenni, készen állok arra, hogy két év múlva, ha meglesz a bizalom, vezesselek titeket a választási harcban, és folytassam a munkát a kormány élén” – jelentkezett be kongresszusi beszédében óriási tapsot keltve miniszterelnök-jelöltként Orbán Viktor. (Percről percre tudósításunkat az egész kongresszusról és a többi beszédről itt találja, a galériát itt nézheti meg.)


Azt mondta, a következő két év legfontosabb feladata, hogy felkészítse a Fideszt a következő választásra. „Jó alelnököket kaptam ehhez, de nem azért vállaltam el, hogy két év választási felkészülés után abbahagyjam.”

Hozzáteszi: ezt a két évet nem levezetésnek szánja, hanem felkészülésnek. Hogy miért éppen ő vezesse a Fideszt két év múlva is, arra azt mondta Orbán, hogy egyrészt a járt utat nem akarják a járatlanra cserélni, másrészt most „baj van”, ezért is maradnia kell. Ez egyébként szokatlan, a választások előtt szoktak általában ilyesmit bejelenteni.



A pártelnök-kormányfő nem csak ezzel üzent „befelé” – azt mondta, a magyar egység kulcsa a vezető erők egységében rejlik. „Nálam a legmagasabb vezetési elv a tisztelet. Nem vagyok korbácsos ember. De az is egyszeregy, hogy a sikerhez nemcsak sokszínűség, de átlátható belső rend is kell.” Szép dolog a tehetség, szép dolog a vagányság, szép dolog a fiatalos fickándozás – üzent a Fidesz egymással rivalizáló, vitákat kiteregető, beszólogató politikusainak is Orbán, de arra intett, hogy ha egy közösségről van szó, akkor nem szabad átlépni bizonyos határokat.

Ennek az elvnek pártelnökként a jövőben is érvényt fog szerezni – mondta. Neveket nem mondott, de nyilvánvalóan a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánosra, illetve legnagyobb párton és kormányon belüli ellenlábasára, Rogán Antalra gondolt.



A liberális korszak vége

A kormányfő – ahogy számítani lehetett rá – beszélt a nemzetközi helyzetről, Európáról, a bevándorlásról is. Megismételte azokat a gondolatokat, amelyeket már többször említett: Európa invázió alatt áll, úgy fest, mint egy csatatér, vergődik. „Minden józanul gondolkodó ember számára világos: Európa nem bír el ennyi embert. Gazdasága és ellátórendszere összeroppan ekkora teher alatt.”


„A népvándorlás veszélyt jelent kultúránkra, életformákra. Azt csak a beképzelt európai gondolja, hogy a mi életformánkat kívánatosabbnak látják mások. Pedig nem így van, eszük ágában sincs beilleszkedni. A mélyben épül a párhuzamos társadalom világa. Lépésről lépésre kiszorítja, kisebbségbe szorítja a mi világunkat. Ha így megy tovább, el fogjuk veszíteni Európát” – mondta. Szerinte ez irányított folyamat, jogvédők, embercsempészek, bürokraták koalíciójával. „Ebben hazánk is képviselteti magát egy híres és hírhedt fiával” – utalt félreérthetetlenül ismét Soros Györgyre.

„Az igazi, végzetes kórság szellemi természetű. Európa nem vállalja saját magát. Az európaiak másodlagos, felszínes dolgokban hisznek.


Emberi jogokban, haladásban, nyitottságban, újfajta családokban, toleranciában

– mondta, hozzátéve: „ezek szép dolgok, de másodlagosak, mert csak származékok. Európa nem hisz abban, ahonnan ezek származnak. Nem hisz kereszténységben, a józan észben, a katonai erényekben, nemzeti büszkeségben.”



„Napnál világosabb: Európa az ókori Hellász, nem Perzsia. Róma, és nem Karthágó. Kereszténység, és nem kalifátus. A nyitottságunk nem vezethet oda, hogy felbomoljunk, amikor kapcsolatba lépünk azokkal, akik idejönnek.”

Orbán azt mondta, az elmúlt 25 év egy nagy liberális korszak volt Európában, de mára a liberális politika elvesztette vonzerejét, kifulladt, lemerült. „Nem várhatunk tőle már semmit. Nem tud mit kezdeni gazdasági bajokkal. Megcsontosodott, rögeszméssé vált. Dühös, ingerült, ha új gondolatokat hall. Elvesztette a kapcsolatot a valósággal.”


Szembefordult a szabadsággal, szembekerült az emberekkel, a demokráciával. A szabályok gúzsba kötik Európát. Azt javasoljuk, térjünk vissza a demokratikus Európához. A következő korszak vagy a demokrácia korszaka lesz, vagy nem lesz. Le kell zárni egy korszakot politikai és szellemi értelemben is.

30 év múlva is itt leszünk

Orbán a múlttal indította beszédét, azt mondta, sokan mosolyogtak rajtuk, amikor úgy döntöttek, elindulnak az első választásokon. „Nem voltunk profik. De tudjátok: a Titanicot szakértők építették, Noé bárkáját pedig egy laikus. Ha akkor nem vágunk bele, ma sehol sem lennénk.” Úgy fogalmazott: a párt mindig úgy jár, hogy gúnyolódnak rajtuk, „aztán lesnek, mint ponty a szatyorban”. „Azt szokták mondani, a Fidesznek nem igaza van, hanem igaza lesz.”

Azt mondta, 2010-ben átvették, majd rendbe tették az országot.


Fidesz kongresszus


30 éve itt vagyunk. Jó hír a barátoknak, rossz hír az ellenfeleknek: a következő 30 évben is itt leszünk.

Szerinte a Fidesz ereje abban áll, hogy bátran kitűztek olyan célokat, amelyeket mások lehetetlennek tartottak. „Kimondtuk, pártprogrammá tettük, nemzeti üggyé tettük, megvalósítottuk” – mondta a kettős állampolgárságról, rezsicsökkentésről, devizahitel-mentésről, a rend helyreállításáról, családok támogatásáról, bankok, multik részvételéről a közterhek viselésében.

„Minden körülmények között a magyar érdekeket képviseljük. Ismerjük a többiek és a saját bicepszünk méretét is, de nem hagyjuk magunkat zsarolni. Ha kell, ütközünk, visszavonulunk, megállapodunk. De a mi politikánk magyarpárti” – mondta.



A kormányfő bejelentette: a következő években a polgári berendezkedésért fognak dolgozni, amelynek három eleme van:

  1. Kevesebb adó, több munkahely. A cél a teljes foglalkoztatás a nemzeti iparon, magyar gazdákon, bürokráciamentes államon keresztül.
  2. Családok támogatása. Minden családnak legyen saját otthona. „Holnap benyújtjuk a tervet, hogy a következő 4 évben a lakásépítés áfáját 27-ről 5 százalékra csökkentjük” – jelentette be.
  3. A magyaroknak ne kelljen félelemben élniük. Felkészült rendőrség, elszánt TEK, magabiztos katasztrófavédelem. „Megvédjük Magyarországot a terroristáktól, illegális bevándorlástól.”