Orbán barátjának kezében már rendben van a lízingcég

Fotó: MTI/MTVA / Szigetváry Zsolt

-

Az MNB visszavonta a felügyeleti biztost a csőd szélére sodródott Széchenyi Lízing éléről, miután Garancsi István beszállt a cégbe.


A Széchenyi Lízing egyik tulajdonosa egészen idén áprilisig a Széchenyi Bank volt, amely tavaly fizetésképtelenné vált. A pénzintézetet Töröcskei István birtokolta, aki a kormánnyal szembekerült Simicska Lajos egyik üzlettársa és barátja volt.

A Magyar Nemzeti Bank ma publikált határozatában megállapította, hogy a Széchenyi Lízing Pénzügyi Szolgáltató Zrt. tőkehelyzete immár megfelel a vonatkozó jogszabályi előírásoknak, refinanszírozása is megoldódott, így eleget tud tenni szerződéses és jogszabályi kötelezettségeinek.

A jegybank tavaly november 14-étől felügyeleti biztost rendelt ki a pénzügyi vállalkozáshoz annak tőkehelyzete és a jogszerű működés szavatolása okán. A Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. által delegált felügyeleti biztos akkor átvette a pénzügyi vállalkozás irányítását és – a közlemény megfogalmazása szerint – gondoskodott a megfelelő működésről, a cég tőkehelyzetét és refinanszírozását is rendezte.

A közlemény nem tartalmazza, de a felügyeleti biztos működése alatt tavasszal új befektető jelentkezett a lízingcégnél. Április 30-ától Töröcskei már nem tulajdonos, miután a részvények a Duna Takarék birtokába kerültek. Ez a pénzintézet Garancsi István tulajdonában van. Ő Orbán Viktor kedvenc focicsapatának, a Videotonnak is a tulajdonosa. A cégvezető az a Csicsáky Péter lett, aki a takarékszövetkezeti rendszer állami átalakítása előtt a TakarékBank elnök-vezérigazgatója volt.

A napi.hu korábban megírta, hogy 2011-ben még a Széchenyi Lízing nyerte el a mozgáskorlátozottak autóvásárlásának államilag támogatott finanszírozását, ám a kidolgozott konstrukcióban zömmel olyan kocsikat kínáltak, amelyek nem feleltek meg a mozgáskorlátozottak számára.