Orbán: az unióban folyó vita érinti a szabadság kérdését

Fotó: Csudai Sándor

-

A kormányfő szerint az EP a "a brüsszeli gépezetnek" leginkább politikailag motivált része.


A szabadság kérdését érinti az EU jelenleg folyó vita, amely arról szól, hogy mindenkinek kötelezően bevándorlóországgá kell-e alakulnia, vagy van szuverenitásuk a tagállamoknak, hogy nemet mondjanak erre a jövőre – mondta Orbán Viktor az Echo tévében.

Az EP belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában (LIBE) a jogállamiság magyarországi helyzetéről tartott meghallgatásról a kormányfő azt mondta: Magyarország még 2013 előtt az összes, demokráciával összefüggő vitakérdést rendezte az unióval, tehát magyar demokráciavita nincs Brüsszellel, az EP támadja Magyarországot ezzel az ürüggyel.

Szerinte "a brüsszeli gépezetnek" az EP a leginkább politikailag motivált része; ha Magyarországon olyasmi történik, ami nagyhatalmak, nagy cégek vagy nagy emberek érdekét sérti, az EP az első, amelyik "ugrik és megtámadja hazánkat".

Az Európai Bíróságon indított három eljárásról Orbán azt mondta: törődni kell ezzel, s meggyőző erővel kell bemutatni érveinket. Mint mondta, az egyetem, az álcivilek ügye és a kvóta kérdése is Soros Györgyhöz vezet, akinek az összes problémája elvezet a bevándorlás ügyéhez.