Orbán az új tatabányai pályaudvarról: ”ne legyen szegényszaga”

-

Tatabányán kötött megállapodást többmilliárdos fejlesztésekről Orbán Viktor miniszterelnök és Schmidt Csaba, a város fideszes polgármestere, a Modern Városok Program keretében.


Hosszan dicsérte Orbán Viktor miniszterelnök Tatabánya fideszes polgármesterét, Schmidt Csabát: „életünk egyik legjobb döntését hoztuk, mikor Schmidt Csabát kértük fel, hogy vállalja a polgármester-jelöltséget. Jól döntöttünk. Az egy más kérdés, hogy a felesége szerint is jól döntött-e. Az otthoni elismerés aránya általában nem áll arányban a hivatali sikerekkel” - viccelődött a miniszterelnök. Orbán szerint a rendszerváltás idején kevés depressziósabb város volt Tatabányánál - még hirtelen felsorolta Székesfehérvárt és Dunaújvárost is -, most viszont a város modern, lüktető és jól fejlődik. Azért kicsit a kormányt is dicsérte: „levett 15 milliárd adósságot” a város illetve a polgármester válláról.

A Modern Városok Program keretén belül újabb fejlesztésekről állapodtak meg.

„A polgármester listáját látva nem rettentünk meg. A lista hosszú volt, és vastagon fogott a ceruzája. Nem volt irreális terv, de erre Isten pénze sem elég” - mondta a miniszterelnök. Így 9-10 pontban állapodtak meg. A fő cél a gazdaságélénkítés, melynek hatására a polgármester szerint nőhet a város adóbevétele, vonzóbb lehet Tatabánya a magyar illetve külföldi befektetők szemében, és csökkenhet a munkanélküliség. 30 kilométeres körzetben 5 ezer munkanélküli van, bár közülük a miniszterelnök szerint nem mindenki tud majd dolgozni, még képzés után sem.

A pontok:

  • Építenek egy új állomásépületet a vonatmegállóban, de bővítik a felüljárót, lesz aluljáró, valamint az ipari part elérését javító úthálózat is - ez 10 milliárd forintba kerül. Most az épület nagyon ronda, így a vállalkozók próbálják lebeszélni üzleti partnereiket, hogy vonaton érkezzenek - fejtegette a polgármester, miért ez az első pont a listán. A miniszterelnök arról beszélt, olyan épületre van szükség, aminek „nincs szegényszaga”, ne kelljen miatta később sem szégyenkezni.
  • Feltételesen megegyeztek a városi tömegközlekedés fejlesztéséről, 40 új busz beszerzéséről, de ehhez a kormány várja a teljes közösségi közlekedési koncepciót. „Ámen” annak ismeretében lesz.
  • Megállapodtak az ipari park bővítésében is - a polgármester minimum 140 hektáros bővítést igényelt, a földvásárlást és az átminősítést a kormány vállalja.
  • A szakképzés előmozdítása nélkül nincs gazdasági koncepció, ezért a polgármester kérésére az Árpád Gimnázium reálgimnázium lesz, bevezetik a duális képzést, valamint államilag finanszírozott mérnökképzés is indul. A polgármester elmondása szerint Palkovics László államtitkárral és az Óbudai Egyetemmel tárgyalnak, a képzés 2017-ben indulhat.
  • A bányászhagyományok miatt 1,5-2 milliárdból teljes történelmi rekonstrukciót hajtanak végre a Tulipános házon, de megállapodtak a bányakórház épületének megújításáról is.
  • Lesz új vásárcsarnok és piac is, 1,5 milliárdért. Orbán Viktor azt mondta, csak akkor tudják támogatni a javaslatot, ha az komoly, nagy léptékű beruházás.
  • A bánhidai erőmű rekonstrukciója is a listán van, a turisztikai célú hasznosításban a kormány szívesen vesz részt, itt is meg kell még állapodni a konkrétumokról - mondta a miniszterelnök.
  • A Szent Borbála kórházról még nincs megállapodás - korábban a kórház korszerűsítésére 10 milliárdot költött az állam. Az biztos, hogy befejezik a beruházást, de hogy hogyan, arról még egyeztetni kell.
  • A mostani kormánynak stratégiai ágazat a sport, minden megyei jogú városban kell legalább egy 50 méteres fedett uszoda. Miután a városban a kézilabda a „zászlóshajó”, egy csarnok építését is támogatja a kormány, de azt a helyiekre bízza, hogy 3 vagy 6 ezer néző befogadására legyen alkalmas. Utóbbi nemzetközi meccsekre is jó, csak akkor foghíjas ház előtt játsszák a meccsek többségét.
  • „A polgármester becsusszantott ravaszul egy papírlapot” - vezette fel Orbán Viktor, hogy a városi könyvtár is megújul, szintén 1,5 milliárdból. Annyi a kikötés, hogy legyen klasszikus könyvtár arculata is, olvasóteremmel.
A fejlesztésekre szükséges pénz rendelkezésre áll, ez nem szándéknyilatkozat, hanem szerződés - hangsúlyozta a miniszterelnök. Pénzt azután kap a város, hogy letette a szükséges fejlesztési terveket.

Vidéki sajtótájékoztatóin a miniszterelnököt olykor lehet kérdezni országos ügyekről is - ez most nem így volt. Hiába próbáltunk kérdést feltenni a miniszterelnök ismerőseinek földvásárlásairól, a sajtótájékoztatón csak a helyi sajtó tehetett fel három, a témához szorosan kapcsolódó kérdést. A miniszterelnököt utána sem lehetett elkapni.