Orbán: az osztrák kancellár ne zsaroljon, ez nem európai viselkedés

Fotó: MTI/AP / Francois Walschaerts

-

Faymann ötlete az, hogy akik nem akarnak a menekültek szétosztásában részt venni, azok kevesebb uniós támogatást kapjanak.


Ne zsaroljanak, ez nem európai viselkedés, ez nem európai magatartás

– üzente Orbán Viktor a támogatások csökkentésének ötletét felvető „baloldali miniszterelnököknek”. Hozzátette, Werner Faymann „többedszerre zsarolja meg Magyarországot és zsarol meg mindenkit, aki kitart a vélemény- és szólásszabadság mellett, ez nem európai viselkedés, ezen az alapon nem fogunk tudni megegyezni”.


A magyar miniszterelnök erről az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek tanácskozása előtt beszélt, Brüsszelben.


Támogatja az állandó uniós határőrizeti szerv létrehozását

Orbán azt is elmondta, hogy Magyarország elviekben támogatja az állandó uniós határőrizeti szerv létrehozását, a részletekről még tárgyalni kell, de az irányt helyesnek tartja a magyar kormány.

A miniszterelnök leszögezte, a magyar kormány mindig is azt képviselte, hogy amennyiben egy tagállam nem képes megvédeni a határait, akkor oda kell menni és meg kell védeni helyette.

A kormányfő kijelentette, hogy a Frontex európai határőrizeti ügynökség átalakítási tervére vonatkozó bizottsági javaslat egyértelműen Görögországról szól, Magyarország viszont soha nem fogja feladni az ország határainak védelmét, az ugyanis nemzeti hatáskör.