Orbán az öngyilkos liberálisok miatt aggódik

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A menekülthelyzetről beszélt a Kossuth Rádiónak adott interjúban Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint szerdán Röszkén felfegyverzett támadás érte a határt védő rendőröket. Egyre nagyobb problémának nevezte a terrorizmust, de még jobban aggódik az Európát irányító öngyilkos liberálisok miatt. Éjjel elkezdték építeni a kerítést a horvát határon.


Csütörtök este megkezdődött a kerítés építése a horvát–magyar határ 41 kilométeres szakaszán. Ezt Orbán Viktor kormányfő jelentette be pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A miniszterelnök szerint hatszáz katona éjjel megérkezett már a helyszínre, pénteken ötszáz, szombaton további hétszáz katona érkezik a térségbe. Ezzel párhuzamosan rendőröket is küldnek. A kormányfő szerint az a cél, hogy "száraz lábon a térségben" illegálisan ne lehessen átlépni a határt.

A menedékkérők csütörtök délután kezdték átkelni a horvát–magyar zöldhatáron a Baranya megyei Illocskánál. A szerb–magyar határ keddi lezárása után a szerb hatóságok Horvátországba szállították a migránsokat és menekülteket. A horvátok több menekülttábort alakítottak ki, az egyiket a magyar határtól néhány kilométerre található Pélmonostoron. Innen indultak el többen csütörtökön a magyar határ felé.

A miniszterelnök többször elmondta, ha helyzet van, akkor a magyar hatóságok csak magukra számíthatnak. A barátság, a szomszédság, a jó szándék fontos, de ha helyzet van, akkor a segítségre nem számíthatunk a horvátoktól és szerbekről sem - mondta. A nyugat balkáni embercsempész hálózat fennmaradását biznyítja, hogy a migránsok és a menekültek új útvonalat találtak.

“A Nyugattól ugyanúgy nem számíthatunk segítségre, mint Hunyadi János idején” - fogalmazott. Hosszan beszélt arról, hogy Magyarország nem kap segítséget az EU-tól a helyzet kezeléséhez. Szerinte nem lehet szolidaritásnak nevezni azokat a támogatásokat, amelyet Magyarország az uniós tagság miatt kap. Arról van szó, hogy Magyarország hátrányban van a több évtizedes kommunizmus miatt. Ennek a hátránynak a felszámolása Kelet- és Nyugat-Európa számára is gazdasági érdek.

Kitért arra is, hogy szerdán Röszkén a menedékkérők összecsaptak a rendőrökkel. Szerbia irányából "felfegyverzett támadás érte" a határt védő rendőröket, és ezt Szerbia semmilyen formában nem akadályozta meg. “Jó okkal lehetünk büszkék a rendőrökre, akik a testükkel védték a határt” - fogalmazott.

A miniszterelnök szerint a rendőrök nem alkalmaztak olyan eszközt, mint a németek, akik a napokban le is lőttek egy embert. Arra utalt, hogy Berlinben csütörtökön egy rendőr lelőtt egy férfit, aki egy rendőrnőre támadt. A támadóról később kiderült, hogy iszlamista terroristaként tartották nyilván. A támadásban a rendőrnő megsebesült, a támadó meghalt.

Megemlítette, hogy a röszkei összecsapás során a magyar rendőrök elfogtak egy terrorizmussal vádolt embert. A férfit azért gyanúsították meg terrorizmussal, mert biztatta a szerb határon várakozó menedékkérőket, hogy törjék át a magyar határkerítést. “Arab és angol nyelven irányítottak, megszervezett médiaháttérrel” - mondta a támadókról Orbán. A kormányfő szerint nem bevándorlási problémáról van szó, hanem fenyegetettségről, terrorizmusról.

“Nem akarom rettegésbe taszítania a hallgatókat, de a baj még nagyobb” - mondta. Majd a liberalizmusról kezdett el beszélni, amelyet “öngyilkos liberalizmusnak” nevezett. Aki leugrik a huszadik emeletről, azt az embert Orbán szerint liberális szempontból lehet szabad embernek tekinteni, de attól még öngyilkos. Arra utalt, hogy Európát felelőtlen liberális politikusok vezetik.