Orbán az olaszokra számít a menekültválság kezelésében

Fotó: Fotó: Hajdú D. András

-

A máltai EU-csúcs egyik központi kérdése a migránskérdés, a szlovén kormányfő szerint már az Adrián át is érkeznek a menekültek. A horvátok viszont ilyesmiről nem tudnak.


Orbán Viktor pénteken azt mondta a máltai EU-csúcs kapcsán, hogy az új kormánnyal Olaszország csatlakozhat azokhoz az országokhoz - köztük Magyarországhoz -, amelyek szerint a helyzet tarthatatlan, az unió által a bevándorlás ügyében eddig követett irány rossz, az a jó, amelyet Magyarország követett.
Tehát nem beengedni kell a migránsokat, és utána megoldani a problémáikat, hanem a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van, és "nem szabad beengedni a problémát a területünkre" - fogalmazott.

A kormányfő egy kérdésre válaszolva beszélt Donald Trump amerikai elnök azon rendeletéről is, amellyel hét muzulmán többségű ország állampolgáraira beutazási tilalmat vetett ki. Meglepetéssel figyeli azokat „a neurotikus európai reakciókat, amelyekkel minősítgetik az Egyesült Államok döntését”.

Új útvonalon, az Adriai-tengeren és az Isztriai-félszigeten keresztül is érkeznek migránsok Szlovéniába - közölte Miro Cerar szlovén kormányfő szlovén sajtójelentések szerint pénteken Vallettában, a máltai csúcs előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Cerar kijelentéseivel kapcsolatban azonban Andrej Plenkovic horvát kormányfő újságíróknak Vallettában úgy nyilatkozott: "lehetséges, hogy félreértésről van szó". Szerinte Miro Cerar azokról a migránsokról beszélhetett, akik Olaszországból érkeztek Szlovéniába.
Plenkovic nyomatékosította, hogy miniszterelnökként a biztonsági szolgálatoktól nem kapott olyan információt, amely szerint létezne adriai-tengeri migránsútvonal, és a bevándorlók az Otrantói-szorostól hajóznának fel Isztriáig.