Orbán az európai kormányok bukásáról beszélt

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

A miniszterelnök szerint elbuknak, akik nem értik meg, hogy az emberek nem akarnak bevándorlást.


Orbán Viktor miniszterelnök arra számít, idővel elbuknak azok a kormányok, amelyek nem értik meg, hogy az emberek nem akarnak bevándorlást, nem akarnak idegeneket látni maguk között.

„Ez csak idő kérdése, és ez történik, csak nekünk ki kell tartani, amíg helyreáll a demokrácia, mert ma Európában a demokrácia megbomlott, nincs demokratikus egyensúly, a nép mást gondol, mint amit a vezetői rá akarnak erőltetni” – mondta a kormányfő pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

A miniszterelnök szerint a demokrácia szabályai alapján ez a különbség el fog tűnni, „ez vastörvény, be fog következni”. Akik az elején nem ebből a demokratikus attitűdből indultak ki, azok is rá fognak jönni, hogy vagy demokraták lesznek, vagy elbuknak – fogalmazott, megjegyezve, hogy ez történik ma Európában sorban, lépésről lépésre, sőt ez történt az Egyesült Államokban is.


Ki kell tartanunk, amíg végül mi leszünk többen, a bevándorlás ellenzői

– mondta.

Az Alkotmánybíróság (Ab) szerdán közzétett, az uniós kvótarendszerrel összefüggő határozatát Orbán Viktor úgy kommentálta: amikor meghallotta az Ab döntését, megemelte a kalapját a testület előtt, mert óriási segítséget kapott a brüsszeli csatához.

Most már zárójelbe tehetjük az ellenzék gáncsoskodását is, elfelejthetjük, hogy az ellenzék átállt Brüsszel oldalára, hogy a Jobbik keresztbe feküdt, mert most sikerült a keresztbefekvő ellenzéket is kikerülnünk – fogalmazott.

Az Ab világossá tette, hogy a kormánynak az alaptörvény hatályos szövege alapján – alkotmánymódosítás nélkül is – joga és kötelessége kiállnia az ország önazonossága, alkotmányos identitása és alapvető érdekei mellett, vagyis a kabinet nem támogathat olyan brüsszeli döntést, amely megsérti Magyarország szuverenitását. „Nem mondhatja meg más rajtunk kívül, hogy ki éljen velünk együtt, csak a magyar Országgyűlés meg mi magunk” – magyarázta a határozatot, amely szerinte jó hír mindenkinek, aki nem akarja, hogy


elfoglaljanak bennünket.

A december közepén esedékes európai uniós csúcstalálkozón a bevándorlás ügyében várható fejleményekről azt mondta: a mérkőzés egyelőre döntetlenre áll. Az erőviszonyokat Dávid és Góliát példájával jellemezte, azzal a megjegyzéssel, hogy a visegrádi négyek jelentik Dávidot. „Az EU döntéshozatali rendszere azonban olyan, hogy a miniszterelnökök fontos kérdésekben csak egyhangú döntéseket hozhatnak, így tehát még Dávidnak is van lehetősége” – fogalmazott.


Kérdezték őt Törökországról is, amelynek szerinte jó esélyei vannak arra, hogy megőrizze a stabilitását. Ez a magyarok érdeke szempontjából a legfontosabb, mert ha Törökországban zűrzavar van, akkor azt Európa súlyosan meg fogja szenvedni – hangsúlyozta.