Orbán: az EU szervezi egységbe, öleli át és védelmezi a régiónkat

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-

Közép-Európa a reneszánszát éli, folyamatosan és dinamikusan fejlődik és erősödik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Krakkóban.


A Jagelló Egyetemen rendezett Közép-Európa – egy térség sorsa a történelem sodrában című, Wacław Felczak lengyel történészprofesszor születésének századik évfordulója alkalmából rendezett konferencia emlékülésén a kormányfő felszólalásában kiemelte: a magyarok és a lengyelek megértették, hogy a kezükbe kell venniük a sorsukat, és a történelemtől esélyt kaptak, hogy egymással összefogva Európa és a világ legsikeresebb térségévé tegyék Közép-Európát. Ezen dolgozik a V4, ennél „kisebb célt nem érdemes kitűznünk” – vélekedett.

Orbán Viktor emlékeztetett: annak idején Wacław Felczak „medret szabott a mi politikai elképzeléseinknek”, az ő tanácsára alakult meg a Fidesz, így „alapító szellemi atyánk lett”. Mára Közép-Európa közel került ahhoz, amilyennek Felczak akarta látni, hiszen míg régiónkat korábban a Habsburgok, a németek, majd a szovjetek próbálták megszervezni, ma az EU „szervezi egységbe, öleli át és védelmezi”, ami minden korábbinál kedvezőbb állapot számunkra. A kormányfő kiemelte a térség unión belül betöltött szerepét, a V4 tagjainak (Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország) egymás melletti kiállását, közös fellépését az európai reformok és a bevándorlás ügyében, továbbá a régió gazdasági felemelkedését. A térség a szebbik arcát mutatja, és Felczak elégedett lenne azzal, amit ma lát – mondta. Hozzátette: Közép-Európa gazdaságilag és politikailag Európa legstabilabb térsége. Megjegyezte: ne engedjük, hogy kritikusaink elhomályosítsák a helyzet pontos értékelését.

A miniszterelnök elmondta: a nyugati és keleti diktatúráknak, amelyek ki akarták terjeszteni árnyékukat Közép-Európára, a magyar és a lengyel nép közötti erős kötelékkel mindig számolniuk kellett, ugyanis az akadályozta elnyomó terveiket. Meg is tettek mindent, hogy szétzilálják ezeket a szálakat. Azonban „aknamunkájuk nem tudott célt érni” Magyarországon, ami jelentős mértékben Felczaknak köszönhető, aki végül a magyar történelem egyik szereplője és alakítója lett, és akinek emléke és életműve előtt ma közösen hajtunk fejet.

A konferenciát követően Orbán Viktor koszorút helyezett el Wacław Felczak emléktáblájánál.