Orbán az Északi Liga példaképe

Fotó: Fabio Visconti

-

Matteo Salvini azt mondta: ha kormányfő lesz, Donald Trump példáját is követné.


Ha egy jól kormányzott országot kell választanom, akkor az Orbán Viktor vezette Magyarországot választom – mondta Matteo Salvini, az olasz Lega Nord főtitkára. Ha az Európai Néppárton belül kell választania, az osztrák vagy a magyar modellt választja, mert Ausztria és Magyarország is védi a nemzeti munkahelyeket – mondta az Északi Liga főtitkár.

"Orbán miniszterelnök védi a nemzeti határokat, védi a nemzeti bankokat, védi a nemzeti valutát és leállítja a migrációt. Ha egy jól kormányzott országot kell választanom, ezt választom."

A pártja miniszterelnök-jelöltjeként induló Salvini azt mondta, ha az olaszok a márciusi parlamenti választásokon kormányfőnek választják, Donald Trump elnök példáját is követni fogja, és az olasz dolgozók és vállalkozók segítésére kész vámot bevezetni az olasz nemzeti termékek védelmében.

A Lega Nord a Silvio Berlusconi jobbközép koalíciójában indul a választásokon, 2013-ban alig valamivel 4 százalék felett teljesített. A mostani felmérések szerint Salvini pártja 14 százalék körül áll, de Olaszország északi térségeiben jóval meghaladja a 20 százalékos támogatottságot.